Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Renault Samsung Motors uppdaterar elbil

Stora nyheter når oss österifrån.

Tydligen gör Samsung inte bara telefoner. De är också tillsammans med Renault insyltade i bilindustrin. Nu uppdaterar de sin elbil.

Titt som tätt tasslas det i branschen om att teknikjätten Apple har fått för sig att de ska bygga en bil, eldriven så klart och förmodligen mer eller mindre självkörande. Men än har vi inte sett någonting konkret och från huvudkontoret i Cupertino är det tyst i frågan.

Då har främste konkurrenten Samsung hunnit längre. Mycket längre, till och med, för Samsung Motors startades med stöd av japanska Nissan redan 1994 efter att industrikonglomeratet Samsung misslyckats med att köpa Kia. Men tillverkningen av några bilar hann inte komma igång förrän Asienkrisen slog till mot tigerekonomierna och Sydkorea hörde till de hårdast drabbade länderna. Samsung bestämde sig för att göra sig av med sitt biläventyr innan det ens hade hunnit komma igång.

Daewoo visade intresse, men blev själva uppfiskade av General Motors. Hyundai var också där och fiskade, men företagspolitik och maktspel satte käppar i hjulen. Till slut blev det franska Renault som klev in och köpte majoriteten av aktierna, räddade Samsung Motors och döpte om det till Renault Samsung Motors. Fast än i dag har Samsung kvar ungefär en femtedel av aktierna.

Särskilt praktiskt var köpet eftersom Samsung förlitat sig på teknik från Nissan, ett företag som Renault just köpt in sig i. Så kom det sig att Samsung började tillverka Nissanbaserade bilar.

Första SM3 var en Almera i koreansk kostym.

Så småningom började man använda mer teknik från Renault i modellprogrammet och numera är alla bilar under Samsungflagg franskt baserade. Men man bygger också Nissanbilar i fabriken i Busan och exporterar till bland annat USA.

Och eftersom Renault-Nissan är starka på elbilar, med modeller som Zoe och Leaf i sina respektive portföljer, har Renault Samsung Motors också en eldriven modell. Den heter SM3 Z.E. och delar plattform med förra generationen av Renault Mégane. Men formen, den är unik för Samsung.

Renault Samsung Motors

Ja, ”unik” kan man ju kalla den.

Och nu har den, oh nyhet av nyheter, fått en ansiktslyftning. Främst innebär det att batteriet blivit större och får nu plats med 36 kilowattimmar kräm. Det ska räcka till dryga 20 mils körning enligt den koreanska körcykeln.

Så där har ni det, Apple, om ni ska spöa Samsung behöver ni någonting bättre än en utgången Renault som stannar var tjugonde mil. Klarar ni det?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com