Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rekord för laddbara bilar – fler än både diesel- och bensinbilar

Volvo hade triss i registreringstoppen

Större
Stäng
  • Foto: Volkswagen
    Foto: Volkswagen
  • Foto: Volkswagen

Antalet nyregistreringar minskade i november visar nya statistik, men andelen laddbara bilar ökade och satte nytt rekord. Det var triss för Volvo gällande flest nyregistreringar, och Volkswagens populära elbil fortsätter trenden som satts i övriga Europa. 

Antalet registreringar av nya personbilar minskade med 12,9 procent i november jämfört med samma period förra året, visar nya siffror Bil Sweden. Även om det är en minskning visar det på en återhämtning från den stora nedgången från årets andra kvartal.

– Det är viktigt att komma ihåg att november i fjol var en stark månad, till följd av att många passade på att köpa ny bil innan årsskiftet då den nya testmetoden WLTP infördes i Bonus-malussystemet. Hittills i år har personbilsregistreringarna minskat med 16,4 procent, säger Jessica Alenius, vice VD på BIL Sweden.

Hittills i år har det registrerats 77 000 laddbara bilar (hybrider plus elbilar), vilket är en ökning med 116 procent. De är  nu populärare än både bensin- och dieselbilar. Bil Sweden menar att det är glädjande, men riskerar att bromsas upp nästa år på grund av regeringens och samarbetspartierna förslag på styrmedel, något som Bytbil tidigare har skrivit om.

LÄS MER: Volkswagen planerar billigare elbil – offrar flera modeller

Andelen laddbara bilar stod för 38,7 procent av personbilsregistreringarna i november. Det är rekord för en enskild månad. Det kan jämföras med samma period förra året, då var motsvarande siffra 14 procent. Enligt Bil Sweden var Sverige etta bland länderna i EU avseende andelen laddbara bilar av den totala nybilsregistreringen, och trea i hela Europa. 

Allt som allt var det Volvo XC40 som stod för flest registreringar, 1 368 fordon. De klättrade upp från en fjärde plats förra månaden, följt av XC60 och S/V60 med 1 340, respektive 1 335 registreringar. 

Volkswagen Passat och Toyota Rav4 rundade av topp fem med 1 216, samt 883 fordon.

Bland de renodlade elbilarna var det Volkswagen ID.3 som höll fanan högst med 773 registreringar, följt av Nissan Leaf och Polestar 2 med 230, respektive 166 bilar. Därmed fortsätter ID.3 den trend som synts i resten av Europa med bra försäljningssiffror efter sin lansering. Tesla däremot, hade enbart 143 registreringar totalt fördelar på tre modeller. 

LÄS ÄVEN: Green NCAP: Här är de renaste och smutsigaste bilarna

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com