Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Green NCAP: Här är de renaste och smutsigaste bilarna

Många modeller fick tillrättavisningar

Green NCAP har betygsatt 24 bilar utifrån deras utsläpp, och inte helt oväntat är det två elbilar i topp, medan betydligt fler fordon fick tillrättavisningar.

Du har säkert hört talas om Euro NCAP, men vad sägs som Green NCAP? Medan Euro NCAP är en organisation som testar säkerheten på nya bilar, utvärderar Green NCAP utsläpp och miljöprestanda. Organisationen mäter utsläppen på nya bilar noggrannare än under en vanlig körcykel. 

Nu har Green NCAP utvärderat 24 bilar som har genomgått rigorösa tester och det är kanske inte så oväntat att det är elbilarna står ut som de renaste och energieffektiva fordonen, men det är stor skillnad mellan bilar so har förbränningsmotor.

Testerna visar att två elbilar, Hyundai Kona Electric och Renault Zoe, får toppbetyg: fem stjärnor. Av bilarna som hade förbränningsmotor, var Toyota C-HR bäst – 3,5 stjärnor. Organisationen menar att Toyota har minskat förbrukningen genom att använda sin effektiva hybridteknik tillsammans med bensinmotorn, de sätter den i kontrast till Honda CR-V som får 2,5 stjärnor.

Både Volkswagen Polo, Renault Clio och Peugeot 208 får tre stjärnor, samma betyg som Mercedes-Benz C220d, medan BMW 320d och Volkswagen Passat 2.0 TDI får 2,5 stjärnor. 

Green NCAP är imponerade över Mercedes-Benz C220d kontroll av föroreningar, även om modellen inte är i närheten av elbilarna, men det visar trots allt vad som går att göra med en bra motordesign och efterbehandling av avgaser. 

Lägst betyg fick Kia Sportage, Opel Zafira Life, Mercedes-Benz V-Class, och Volkswagen Transporter, med 1,5 stjärna var.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com