Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Praga Bohema – hyperbilen som går mot strömmen

En hästkraft per 1,4 kilo

Från nästan ingenstans dyker det nu upp en ny hyperbil från Tjeckien.

Praga Bohema, på 982 kilo, drivs av en V6:a från Nissan GT-R och ska snart börja hävda sig på såväl banorna som vägarna.

Men prislappen är som den är.

Praga är kanske det äldsta bilmärket du aldrig hört talas om. Det bildades för hela 115 år sedan i den tjeckiska huvudstaden Prag.

Genom åren har de tillverkat allt från motorcyklar och flygplan till gokarts. För tolv år sedan började de också tillverka racingbilar.

Och nu, nästan som en blixt från en klar himmel, presenterar de sin hyperbil Praga Bohema. Inspirationen ska ha kommit från racingföraren Romain Grosjean, som varit ambassadör för Praga under en lång tid. Han utmanade tjeckerna att ta fram en hyperbil för två personer som ska kunna ge en unik körupplevelse på såväl racingbanorna som vanliga vägar.

Resultatet är alltså Praga Bohema – och det är en hyperbil som sticker ut i dagens klimat.

En hästkraft per 1,4 kilo

Andra tillverkare visar stolt upp sina elektrifierade vrålåk på löpande band. Rimac Nevera och Pininfarina Battista har ju gjort väsen av sig som världens snabbaste serieproducerade elbilar på olika sätt den senaste veckan.

Men Praga Bohema är då inte en elektrifierad historia.

Under huven vrålar en 3.8-liters dubbelturbo V6-motor från Nissan GT-R. Motorn har tagits från Japan till England för att bli modifierad och sedan skickats över till Tjeckien i en mindre version för att ta plats lite lägre i Pragas hyperbil.

Men vikten är av större vikt för bilens prestanda, menar de. Efter ett omfattande arbete där de bland annat försökt använda så mycket kolfiber, magnesiumlegeringar och titanium som möjligt landar bilens totala vikt på endast 982 kilo.

Bilen levererar 700 hästkrafter och 725 Nm i vridmoment. Enligt deras egna kalkyleringar går det en hästkraft per 1,4 kilo, vilket inte direkt går av för hackor.

Det klassiska måttet 0-100 km/h går på 2,3 sekunder och bilen maxar 299 km/h, vilket är den högsta realistiska hastigheten man kan uppnå på de flesta racingbanor, menar Praga.

Görs i 89 exemplar

Praga Bohema är alltså tillverkad för att både kunna köras på banorna och vanliga vägar. Men särskilt vanlig lär den inte vara på vägarna.

Den kommer att tillverkas i 89 exemplar. Och ja, prislappen är som den är.

Bohema kostar från 1,31 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 13,7 miljoner kronor.

Produktionen är tänkt att börja andra halvan av 2023 och förhoppningen är att bygga 20 Praga Bohema om året.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com