Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche skippar elbilssamarbete med Volkswagen

Volkswagen skulle byggt Porsche nya flaggskepp

Större
Stäng
  • Porsche Macan kommer baseras på den nya plattformen Premium Platform Electric. Foto: Porsche
    Porsche Macan kommer baseras på den nya plattformen Premium Platform Electric. Foto: Porsche
  • Porsche Macan kommer baseras på den nya plattformen Premium Platform Electric. Foto: Porsche

Det var tänkt att Volkswagen skulle bygga Porsches nya elektriska flaggskepp, men så blir inte fallet. Nu tvingas Porsche kompensera Volkswagen med ett miljonbelopp i euro.

Tyska Porsche tvingas kompensera Volkswagengruppen på grund av att de backar ur ett avtal, rapporterar Automotive News Europe.

Planen var att Volkswagens avdelning för skåpbilar skulle bygga Porsches nya eldrivna flaggskepp, tillsammans med systermodellerna för både Audi och Bentley. Allt är en del av Artemis-projektet som ska skapa ny teknik för elektriska, automatiserade och självkörande bilar på hög nivå.

Porsche anser att deras bilar inte behöver så avancerade körfunktioner, eftersom de menar att deras kunder är mer prestandafokuserade. Därför ville Porsche att deras version skulle byggas i Porsches egen fabrik. Nu tvingas Porsche betala cirka 100 miljoner euro (1 miljard svenska kronor) till Volkswagen för att kompensera dem.

Porsche kommer nu bygga en modell som baseras på en plattform som heter Premium Platform Electric. Den har skapats tillsammans med Audi. Bland annat ska den elektriska suven Macan och även Panamera baseras på samma arkitektur. De kommer lanseras 2024, respektive 2025.

Dock blir fabriken i Hanover (som skulle byggt Porschebilarna) inte arbetslösa. Bland annat ska Volkswagen ID-Buzz byggas. Modellen visas upp i sin helhet i början av mars. De ska även tillverka Volkswagen ID California och en laddhybridversion av T7 Multivan.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com