Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche bygger bil av reservdelar

Första luftkylda på 20 år.

Det har gått 20 år sedan Porsche 993 gick ur tiden. Men nu bygger Porsche ett exemplar till och i höst säljs den på auktion.

Ibland behöver man rensa bland alla gamla sparade saker, om inte annat så för att göra plats för nya saker som behöver någonstans att vara i väntan på att bli gamla, de med. Så även Porsche. När de började riva bland prylarna på hyllorna hemma i Stuttgart hittade de en hel kaross från en Porsche 911 Turbo från 90-talet. Just det, en sån där luftkyld som kalenderbitarna kallar för 993, den allra sista som byggde på den gamla plattformen från 1963.

Den borde man ju kunna använda till någonting, tänkte Porsche, och bestämde sig för att göra bil av skalet. Och inte vilken bil som helst heller, utan en slags tolkning av hur Porsche 911 Turbo S Exclusive Series skulle ha sett ut om den hade blivit verklighet 20 år tidigare, alltså med lack i guldmetallic, lite extra väss i motorn och massor av lull-lull åt dem som åker med.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG.

Fast utan fartränderna.

Renoveringsexperterna hos Porsche Classic jobbade sedan i 18 månader för att bygga upp bilen helt från grunden. Man drog sladdar och sydde läder, byggde en motor och gav den 450 hästkrafter. Varenda pryl plockade man från Porsche Classics uppenbarligen enorma reservdelslager.

Till sist hade man en komplett Porsche 993 Turbo, den första sedan 1998, och gav den ett chassinummer som direkt följer på den allra sista som byggdes för 20 år sedan. Tyvärr har myndigheterna inte samma syn på bilar nu som då, så Porsche har inte kunnat registrera bilen i vare sig Europa eller USA – den gamla luftkylda motorn uppfyller vare sig moderna buller- eller utsläppskrav.

Skulle du ändå vara sugen kommer bilen att auktioneras ut av RM Sotheby’s i slutet av oktober och förtjänsten kommer att gå till Ferry Porsche-fonden, en ideell organisation som inrättades i år för att markera Porsches 70-årsdag som biltillverkare.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com