Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Israeliskt företag bakom snabbladdat batteri

Stort steg mot att göra laddningen lika snabb som tankning vid bensinstationen

Israeliska StoreDot har tillverkat ett batteri med ny teknik, och är ett stort steg mot att göra laddning av elbilar lika snabb som en tankning vid en bensinstation.

Ett av kruxen med elbilar är att de inte har lika lång räckvidd som bilar med förbränningsmotorer. Men framförallt så tar det lång tid att ladda upp bilen igen när man har kört slut på batteriet. Nu kan det bli ändring på det.

Ett israeliskt företag, StoreDot, har nämligen tillverkat det första batteriet för elbilar som kan laddas upp på fem minuter. Företagets kinesiska partner har låtit bygga en prototyp och är ett stort steg mot att göra laddningen lika snabb som en tankning vid en bensinstation.

– Det banar väg för lanseringen av andra generationens, kiseldominerande anodbatteri-prototyp för elfordon senare i år”, säger StoreDots Vd Doron Myersdorf i ett uttalande.

LÄS MER: Värstingbilen drivs av vätgas – testas för första gången

Företaget säger att snabbladdade batterier kan övervinna dagens räckvidds- och laddningsångest, vilket är en avgörande barriär för vanlig elbilsanvändning. Nu kommer dock den stora brasklappen, och det är att StoreDot inte kan producera batterierna i stor skala, med den befintliga laddinfrastrukturen som finns idag. Dessutom är nedbrytning av batteriet i samband med laddningen också en knäckfråga att lösa. 

Vd:n för en av de snabbladdare som finns på marknaden idag, Ohme Techologies, menar att de nya batterierna är positivt för branschen, eftersom snabbladdningen gör det bekvämare och tar bort ett hinder på vägen, men att fördelarna med den nya tekniken tar ett tag att applicera.

Bland annat har BP, Daimler, Samsung Ventures and TDK investerat i bolaget. 

LÄS ÄVEN: Så ska Panasonic ge elbilar ett bättre rykte

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com