Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Teslas hemliga Roadrunner-projekt ska chocksänka priserna

Teslas hemliga batteriprojekt ”Roadrunner” kan förändra bilbranschen.
Tidningen Electrek uppger att Tesla löst hur de ska producera batterier för 100 dollar per kWh.
Det skulle plötsligt göra elbilar med lång räckvidd billigare än bensinbilar.

Under lång tid har 100 dollar per kWh i elbilarnas batteri varit målet för att skapa en elbil som de stora massorna kan köpa. Det skulle göra elbilen billigare än en bil med förbränningsmotor, eftersom batteriet är den dyra delen. Men hittills har det ansetts mer eller mindre omöjligt.

Men nu uppger elbilstidningen Electrek att Tesla ska ha löst utmaningen och är på väg att börja tillverka egna battericeller bredvid samarbetet med Panasonic.

I flera månader har det ryktats att Tesla arbetar med att utveckla egna battericeller, och att företaget söker jobb till produktlinjen.

Electreks källor inom Tesla uppger att det hemliga projektet heter Roadrunner och att det kommer att börja massproduceras ett billigare batteri som har en högre energidensitet. Det skulle bland annat förklara hur Tesla kan hålla nere priset på Cybertruck trots en lång räckvidd på den tunga bilen.

De nya cellerna inom Roadrunner-projektet ska använda teknik som Tesla uppfunnit i sitt forskningslaboratorium i Kanada. En del av tekniken kommer också från företaget Maxwell som nyligen köptes upp av Tesla.

I april har Elon Musk lovat att Tesla ska berätta mer om sina kommande batterier under ett investerarmöte.

En källa uppger för Electrek att Elon Musk pressar på sitt team för att kunna visa upp de nya batteripaketen i en Tesla på ”Battery Investor Day”.

 

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com