Redaktionen tipsar

Teslas nya hemliga batteri gör elbilar billigare än bensinbilar

Här är Teslas nya hemliga innovation som kan förändra hela bilbranschen.
Ett nytt lågprisbatteri som gör nya elbilar billigare än bensinbilar.
Enligt Reuters, som avslöjar planerna, så kommer batteriet att lanseras i Tesla Model 3 i Kina senare i år.

Under flera månader har Tesla och Elon Musk antytt att de ska presentera en stor batterinyhet under en batteridag i slutet av den här månaden. Nu uppger ansedda nyhetsbyrån Reuters att de kan avslöja nyheten redan i dag. Det ska handla om nya lågprisbatterier som håller i 150 000 mil och gör elbilarna billigare eller lika billiga som bensinbilar.

Dessutom ska elbilarna kunna lagra ström och göra att Tesla även kan bli ett energiföretag när en miljon bilar kopplas upp mot elnätet samtidigt. Enligt Reuters är batteriet framtaget tillsammans med den kinesiska batteritillverkaren CATL, och använder teknologi som är utvecklad av ett nytt forskarteam hos Tesla. Enligt källorna lanseras batteriet först i Kina, sedan på andra marknader, till exempel i den nya fabriken Giga Berlin.

Batteriet sägs använda en nästan koboltfri batterikemi och beläggningar som minskar den intre spänningen vilket gör det möjligt att lagra energi under längre tid.

Summa summarum ska framstegen kullkasta de matematiska lagarna som gjort elbilar dyrare än bensin- och dieselbilar. Priset för att tillverka en kilowatt-timme ska vara så låg som 60 dollar. Tidigare har det talats om att batteribilar blir billigare än sina fossila motsvarigheter vid 100 dollar.
– Vi måste skala batteriproduktionen till galna nivåer som människor inte ens kan förstå idag, sade Elon Musk i början av året.

Forskningen som lett fram till det nya batteriet ska vara gjort i ett litet forskningslaboratorium vid Dalhousie University i Halifax, Nova Scotia.

Arbetet har letts av Jeff Dahn, en pionjär inom utveckling av litiumjonbatterier för elfordon. Dahn har haft ett samarbete med Tesla sedan 2016.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com