Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Trots protesterna - så långt har Tesla hunnit med Gigafactory Berlin

Trots protester och demonstrationer – så här långt har Tesla hunnit med Gigafactory Berlin.
Nya drönarbilder avslöjar ett enormt kalhygge.
Om drygt ett år kommer den första bilen rulla ut härifrån.

I mitten på november avslöjade Elon Musk att Tesla ska bygga Gigafactory Berlin i Tyskland. Och fabriken kommer att vara klar redan i mitten av nästa år.

Markarbetena för fabriken är redan i full gång. Trots att arbetet fick stoppas för tre veckor sedan när miljögrupper protesterade har Tesla redan sågat ner all skog som ligger på platsen utanför Brandenburg där fabriken ska ligga. En av grupperna som protesterade var en fossilgrupp som är emot vind- och solkraft.

Den tyska Youtubern TeslaKid Grünheide som bor i närheten av Gigafactory Berlin har flera gånger filmat projektet med drönare. Hans senaste bilder visar att 90 hektar skog har sågats ner på kort tid. Enorma mängder virke väntar nu på att transporteras bort från platsen.

Tesla var tvungna att fälla alla träd första mars, sedan förbjuder tyska regler trädfällning eftersom fåglar kan ha lagt ägg i sina uppe i träden. Annars hade kalhygget fått vänta tills i sommar, och då hade bygget försenats rejält.

Där träden nu sågats ner kommer Tesla att uppföra fyra stora fabriksbyggnader samt en enorm personalparkering. Ytterligare träd ska sågas ner senare och där kommer bland annat en fabrik för tillverkning av battericeller att uppföras.

Fabriken ska vara färdigställd i mitten av 2021 och det är sagt att den ska producera Tesla Model Y och Model 3.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com