Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Video: Presentation av nya Tesla 3

Över 115 000 bilar redan bokade

Efter Roadster, Modell S och Modell X var det i natt premiärvisning för den för många efterlängtade Modell 3.

Bil- och nyhetssajter världen över svämmar över i bilder och artiklar om den nya ”trean”. En stolt Elon Musk höll i presentationen av den nya modellen från Tesla, en modell som ska bli Teslas storsäljare. Elon berättar på filmen om bakgrunden till Tesla, och historien och resan med Roadstern, sedanmodellen ”S” och SUV:en. ”X” fram till den kommande Modell 3.

Här sammanställer eder redaktör några av de punkter som presenterades.

– Det ska inte bara bli en säker bil, den ska bli säkrast och ha 5 stjärnor på alla tester och kategorier.

– Tesla tillverkar inga slöa bilar, grundversionen av Modell 3 ska göra 0-100 på mindre än 6 sekunder. Och för de som inte har tid att vänta så länge kommer framtida versioner att accelerera än snabbare. Håll i hatten!

– Räckvidden kommer att vara minst 215 miles, det vill säga nästan 35 mil. Bilarna kommer att ha Supercharging (superladdning på svenska) som standard, och de 3600 superchargning-stationerna världen över kommer att fördubblas till slutet på 2017.

– Bilen är byggd för att 5 personer ska kunna färdas i den med bästa möjliga komfort. Och för att nå ett sådant mål hade Tesla 2 punkter, dels sitter de främre passagerarna (ja, om autopiloten är på, annars förare och passagerare) lite längre fram än i vanliga bilar. Det har möjliggjorts tack vare att de flyttat fram torpedväggen/instrumentpanelen. Sen har passagerarna i baksätet förutom längre benutrymme även glastak över huvudet för en känsla av frihet.

– Det där med bara passagerare i framsätet, vad var det? Jo, alla versioner av Modell 3 kommer med Autopilot-funktionen förberett.

– Bilarna kommer att tillverkas i Fremontfabriken i Kalifornien medans litiumjonbatterierna kommer att i framtiden att tillverkas i den nya gigantiska Gigafactory i Nevadaöknen. Namnet Gigafactory kommer från fabrikens planerade årliga batteritillverkningskapacitet på 35 gigawattimmar (GWh).

– I slutet på 2017 kommer de första Modell 3 vara klara för leverans, frågan är du hur stora orderböckerna är då. Redan den första 24 timmarna så beställdes det 115 000 bilar. Hängivenheten är stor bland Tesla-fans och Tesla-ägare.

Priset, i alla fall i USA, blir på max 35 000 dollar, motsvarande 285 000 svenska riksdaler i dagens värde. Musk utlovade att ingen annan biltillverkare kommer att kunna erbjuda en sådan bra bil till ett lika pris.

Så då är Tesla 3 äntligen presenterad, och bilmodellen kommer att skapa många artiklar, rubriker och kommentarer fram tills att den första bilen rullar av bandet.

Foto: Tesla
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com