Redaktionen tipsar

Här chockar Elon Musk alla på tyska prisgalan

Jättekuppen - Tesla bygger enorm bilfabrik i Tyskland

Tesla går på jätteoffensiv – mot de tyska biltillverkarna på deras egen hemmaplan.
Elon Musk chockade den tyska publiken när han släppte nyheten om Teslas nya gigafactory i Berlin på en prisgala i Tyskland.
– Några av de bästa bilarna i världen är uppenbarligen tillverkade i Tyskland, och de är inte så långt efter när det gäller elbilar, säger han i en passning till de tyska tillverkarna.

Teslas vd var i går i Tyskland för att ta emot priset ”Gyllene Ratten” som delas ut av tidningen Bild och Autobild. Model 3 vann priset och besegrade de tyska premiumbilarna BMW 3-serie och Audi A4.
– Här är ironin, i framtiden kanske vi inte har någon ratt i bilarna, sa Elon Musk.
Elon Musk var på ett strålande humör och blandade skämt och allvar, men passade på att släppa en stor nyhet.

Tesla har nu beslutat att en ny fabrik ska byggas i Tyskland i närheten av Berlin. De kommer också att skapa ett teknik- och designcenter på samma plats. Teslas Gigafactory ska ligga i närheten av Berlins nya BER-flygplats. Enligt uppgifter ska den byggas på en tomt i  Grünheide i distriktet Oder-Spree i Brandenburg. 7000 arbetstillfällen kommer att skapas när fabriken bygger batterier, drivlinor och bilar.
– Giga-Berlin kommer att bygga batterier drivlinor och fordon. Vi börjar med Model Y, skriver Elon Musk på Twitter.

När Elon Musk stod på scenen på galan passade han på att driva lite med de tyska bilmärkena, vars vd:ar var på plats.
– Några av de bästa bilarna i världen är uppenbarligen tillverkade i Tyskland. Ni är inte så långt efter när det gäller elbilar.

– Vi kommer att behöva bygga fabriken snabbare än vad ni byggt flygplatsen, sade han också som en passning till att BER-flygplatsen ännu inte öppnat efter tio år.

Fabriken i Tyskland blir Teslas andra utanför USA. Tidigare i år öppnade märket en gigafactory utanför Shanghai där produktionen av Model 3 nu har startat. De tyska tillverkarna kämpar för att komma i kapp Tesla och för en dryg vecka sedan öppnade Volkswagen sin nya elbilsfabrik i Zwickau i forna Östtyskland. Förbundskansler Angela Merkel var på plats för att inviga fabriken. Hon lovade då att öka bidragen till elbilar och bygga en miljon laddstolpar. Nu sätter Elon Musk ytterligare press på de tyska tillverkarna som är långt efter Tesla när det gäller elbilar.

Nyheten togs emot positivt av både politiker och bilexperter i Tyskland.
– Den som har visioner kommer till Berlin. Välkommen till storstadsområdet, Tesla!, skriver Ramona Pop, de grönas ekonomisenator i Berlin.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com