Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Historiskt få omkomna i trafiken förra året

Även antalet allvarligt skadade minskade

Större
Stäng
  • Foto: Wikimedia commons
    Foto: Wikimedia commons
  • Foto: Wikimedia commons

Ny statistik visar att det var rekordfå som omkom i trafiken under 2020. Även antalet allvarligt skadade minskade. 

Under förra året så minskade trafiken med 8,9 procent, även sträckan som personbilarna i genomsnitt körde minskade med sex procent, och sjönk andra året i rad. Men det var inte enbart körande som minskade. Förra året var det rekordfå som omkom i trafiken. Dessutom minskade även antalet allvarligt och lindrigt skadade personer. 

204 personer omkom i trafiken under 2020, vilket var det lägsta antalet som har uppmätts i den officiella statistiken, visar nya siffror från Trafikanalys. Förra året var motsvarande siffra 2021 personer. 

LÄS MER: Så beter sig svenskarna i trafiken

Av de omkomna i trafikolyckor på vägarna så var det 60 procent som var så kallade skyddade trafikanter – personer som åkte i en personbil, lastbil eller buss. Störst trafikgrupp var personbilister. Under förra året  var det fler personbilsförare, men färre passagerare som omkom jämfört med året innan. Även antalet omkomna i lastbil minskade från 29 personer 2019, till 16 förra året. För tredje året i rad så omkom inte en enda person i en buss. 

Foto: Trafikanalys

Bland de så kallade oskyddade trafikanterna, var motorcyklister och gående de största trafikantgrupperna. 28 motorcyklister omkom under 2020, varav 11 var singelolyckor. 

Förutom de som omkom i trafiken, så skadades även 1 645 personer svårt, vilket var en minskning med 306 individer jämfört med året innan. Även 13 709 personer skadades lindrigt, jämfört med 15 768 människor år 2019. 

LÄS ÄVEN: Här är Sveriges nya standardbensin

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com