Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Antalet döda i trafiken ökade med 27 procent

Även 1 130 personer skadades i trafiken i september

Under förra månaden omkom 19 personer i trafiken, vilket är en ökning med 27 procent jämfört med samma period förra året. 

Antalet omkomna i trafiken under september månad var 19 personer visar den preliminära statistiken från Transportstyrelsen. Det är en ökning med fyra personer jämfört med september 2019. Även 1 130 personer skadades i trafiken, varav 131 svårt. 

Bland de omkomna var tio personer så kallade skyddade trafikanter, det vill säga trafikanter som satt i en bil, lastbil eller traktor. Nio personer var oskyddade trafikanter, med andra ord motorcyklister, mopedister, cyklister, skoteråkare, och fotgängare. 16 personer var män och tre kvinnor.

– Den här tiden på året när det mörknar tidigt är det extra viktigt att synas i trafiken när man går eller cyklar. Som bilist behöver man vara extra uppmärksam på gående och cyklister, och inte stressa i trafiken. Då kan det lätt hända olyckor, säger Khabat Amin, statistiker på väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

De senaste tolv månaderna har 197 personer omkommit i vägtrafiken. 

Medeltalen de fem senaste åren för omkomna i september är 24 personer. Totalt i år har 144 personer omkommit i trafiken, varav 85 var skyddade och 59 oskyddade trafikanter.  

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com