Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya siffror: Rekordfå dödade på svenska vägar

Generaldirektören: Nollvisionens delmål går att nå

2019 blev det säkraste året i trafiken i modern tid.
Antalet dödade minskade med 101 personer till 223 personer.
– Som det nu ser ut är det möjligt att uppnå Nollvisionens etappmål för vägtrafiken som innebär högst 220 omkomna år 2020, säger Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam.

Under 2019 omkom 223 personer i olyckor på de svenska vägarna. En rejäl minskning 2018 då 324 människor omkom. Inte i modern tid har så få omkommit i den svenska trafiken.

Transportstyrelsens nya siffror visar att personbilsolyckorna har minskat mest, framförallt singelolyckor. Men även motorcykelolyckorna har minskat påtagligt. Likaså har fordonskollisioner och fotgängarpåkörningar med dödlig utgång minskat. Män är betydligt mer olycksdrabbade än kvinnor, 172 av de 223 dödsoffren var män.

– Som det nu ser ut är det möjligt att uppnå Nollvisionens etappmål för vägtrafiken som innebär högst 220 omkomna år 2020, men det kommer krävas fortsatta insatser från alla inblandade parter, såsom myndigheter, organisationer och enskilda trafikanter, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör för Transportstyrelsen.

De flesta dödsolyckorna sker med personbilar, 110 av de omkomna bilisterna hade färdats i personbil, övriga i buss eller lastbil. De vanligaste olyckstyperna bland omkomna bilister var singel- och mötesolyckor med 44 respektive 43 omkomna.

Motorcykelolyckorna minskade radikalt under 2019. 28 motorcyklister omkom under året. Det är 19 färre jämfört med 2018 då 47 motorcyklister omkom.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com