Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rekordfå omkomna i trafiken 2021

För första gången under 200 omkomna

Större
Stäng
  • Foto: Shutterstock
    Foto: Shutterstock
  • Foto: Shutterstock

Enligt preliminära siffror från Transportstyrelsen, visar att antalet personer som har omkommit i trafiken minskar, vilket är tredje året i rad.

Tyvärr sker det olyckor när man är ute och kör i trafiken. Och en del av dem har dessvärre dödlig utgång. Nu har Transportstyrelsen släppt preliminär statistik, och det visar sig att antalet personer som omkommer i trafiken minskar, vilket är positivt.

Även 2021 minskade antalet omkomna i trafiken. Källa: Transportstyrelsen.

Under förra året omkom 192 personer i olyckor på de svenska vägarna, vilket är 12 färre än 2020, då 204 människor omkom. Det är tredje året i rad som antalet minskar. Den vanligaste olyckstypen bland bilister är mötesolyckor, följt av singelolyckor.

– Utvecklingen går i rätt riktning när det gäller omkomna i vägtrafiken. Det är första gången som antalet omkomna är färre än 200. Det är framför allt olyckorna med personbil som minskat. Men även bland oskyddade trafikanter ser vi en minskning, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör.

Även antalet motorcyklister som omkom i trafiken 2021 minskade jämfört med året innan. 25 jämfört med 28. Under 2021 omkom också 20 cyklister, samt 23 fotgängare efter att ha blivit påkörda av motorfordon.

I år fyller nollvisionen 25 år, vilket är det långsiktiga målet att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i vägtrafiken. Tidigare har trafiksäkerhetsarbetet varit inriktat på att bygga bort risker i infrastrukturen, men nu är det större fokus på trafikanternas beteende.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com