Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så lite körde svenskarna under 2020

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Ett år med covid-19 har haft effekt på hur långa sträckor som svenskarna körde under förra året. Störst minskning hade kanske lite oväntat bussarna.

Under förra året minskade den totala sträckan som personbilar i Sverige körde med sex procent jämfört med 2019, visar siffror från Trafikanalys. Allt som allt körde personbilarna 6 282 miljoner mil. Det är andra året i rad som körsträckan för personbilar minskar. 

Den genomsnittliga körsträckan per bil minskade också med sex procent, och var 1 100 mil. Det är den lägsta siffran sedan den officiella statistiken på området startade, år 1999. 

Källa: Trafikanalys

– Trafikverket har på det statliga vägnätet uppmätt en minskning i total trafik med 8,9 procent under 2020. Detta är en exceptionell minskning i vägtrafik som vi har sett under pandemiåret 2020, vilket också reflekteras i fordonens körsträckor, säger Maria Melkersson, statistiker på Trafikanalys.

Dock varierar körsträckan beroende på vilken typ av ägare bilen har. Är det en personbil som ägs av en privatperson, var sträckan som kördes i genomsnitt 1 060 mil, medan om den ägdes av en juridisk person 1 222 mil under förra året. Dock var sträckan betydligt längre hos taxibilar, som i genomsnitt körde 5 488 mil, men samtidigt så minskade de sin medelkörsträcka med 981 mil, en minskning med 15 procent. 

Även om personbilarnas körsträcka minskade så var lastbilarnas körsträcka ungefär lika som förra   året, dock minskade bussarnas körsträckor med nio procent och där är det charter-, flyg- och turistbussar som minskade sin trafik rejält. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com