Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är Sveriges nya standardbensin

Börjar gälla 1 augusti i år

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

1 augusti i år införs en ny standardbensin i Sverige. De flesta bilar klarar av den nya blandningen och därmed ansluter vårt land till 14 andra europeiska länder som använder sig av den nya bensinblandningen. 

I ett steg för att minska utsläppen och bli klimatneutrala 2045 så höjs den första augusti i år reduktionsplikten från 4,2 till sex procent. För diesel är motsvarande siffra 26 procent. Därmed introduceras E10 som ny bensinkvalitet för den svenska marknaden och blir den nya standardbensinen. 

Den nya bensinen innehåller upp till tio procent etanol. E10 är den nya blyfria 95 standardbensinen, men det kommer även finnas en kvalitet med E5 är de fordon som behöver köra på det. 

Reduktionsplikten beslutas i Riksdagen och är ett styrmedel för drivmedelsbolagen för att sänka utsläppen från bensin samt, diesel och ska på så sätt även uppnå klimatmålen.

– Det är positivt att E10 introduceras i Sverige från den 1 augusti. E10 är ett av flera viktiga verktyg för att minska koldioxidutsläppen från transportsektorn. E10 blir en viktig faktor för att nå våra gemensamma klimatmål, säger Ebba Tamm, Expert produkt och miljö på Drivkraft Sverige.

LÄS MER: Planen: Förbjud försäljningen av nya diesel- och bensinbilar 2030

De flesta bensindrivna personbilar, även äldre, ska kunna köra på E10. Cirka 94 procent av alla bensindrivna bilar är godkända för körning på E10 och blev ett lagkrav för alla bilar som är producerade från 1 januari 2011. 

– Bilägare i Sverige behöver inte vara oroliga för att inte kunna köra på E10, utan ca 94 % är godkända. De äldre bilar som inte kan köras på E10 kommer att köras på E5. BIL Sweden och Drivkraft Sverige kommer på respektive hemsidor att publicera en lista över vilka bilar som kan köras på E10, säger Anders Norén, teknisk chef BIL Sweden.

Bil Sweden listar även vilka modeller som klarar av den nya standardbensinen. 

Sedan tidigare finns E10 i 14 andra länder, däribland Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Lettland, Nederländerna och Tyskland. 

LÄS ÄVEN: Utredning om bensinförbud försenas

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com