Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Officiell: Nya generationen av Nissan Qashqai

Har mildhybrid som standard

Större
Stäng
 • Foto: Nissan
  Foto: Nissan
 • Foto: Nissan
  Foto: Nissan
 • Foto: Nissan
  Foto: Nissan
 • Foto: Nissan
 • Foto: Nissan
 • Foto: Nissan
 • Foto: Nissan
 • Foto: Nissan
 • Foto: Nissan

Nissan har visat upp den tredje generationen av Nissan Qashqai, och kommer med mildhybridteknik som standard.

Nissan har visat upp den nya och tredje generationen av Nissan Qashqai som har en ny grundplatta. Den kommer med olika mildhybridalternativ, samt för första gången e-Power, som använder tekniker från Nissan LEAF.

Möjlighet till antingen framhjuls- eller fyrhjulsdrift finns, en sexväxlad manuell låda, eller en ny sjuväxlad Xtronic CVT-automatlåda, samt den elektriska motorn som drivs av e-Power.

Väljer man mildhybridsystemet kommer den med en 1.3 DiG-T bensinmotor, antingen med 140 eller 158 hästkrafter och 12V mildhybrid. Den ger en förbättrad bränsleekonomi och minskat utsläpp. Trots att den har ett hybridsystem så ökar bilens vikt enbart med 22 kilo. Bensinmotorn  kan fås med en sexväxlad manuell låda, eller en automatlåda (endast 158 hästarsversionen). Det maximala vridmomentet är 270 Nm på motorn med 158 hästar och CVT. Mildhybridsystemet är anpassat till bensinmotorn som introducerades i Qashqai 2018. Motorn har förbättrats i nya Qashqai med 50 nydesignade komponenter och uppfyller Euro6-d-kraven.

Vid deceleration återvinns energi genom regenerering och lagras i batteriet. Energin används sedan för tomgång, friläge, och för att stötta vridmomentet. 

LÄS MER: Nissan planerar att minska sin närvaro i Europa

Nya Qashqai är den första modellen i Europa som är utrustad med Nissans e-Power-teknik. Den är utrustad med ett batteri, en integrerad 1,5-litersmotor med 190 hästkrafter, en generator, växelriktare och en 140 kW elmotor, samma storlek samt prestanda som i Nissans övriga elbilar. Det är en lösning som ger den linjära accelerationen som är typsik för elbilar, men med skillnaden att bilen inte behöva laddas. Hjulen drivs av elmotorn, men bensinmotorn laddar upp batteriet. e-Power finns enbart med tvåhjulsdrift.

e-Power har tre körlägen: Standard, sport och eco. Möjligheten finns också till E-Pedal. Föraren kan välja att starta, accelerera och bromsa endast med gaspedalen, i upp till 90 procent av körningen. 

Tittar man på interiören har den en Nappa-läderdesign. Om man väljer toppversionen av modellen så finns det massagefunktion med tre olika program för framsätena. Den har en ny stämningsbeslysning som ska skapa en ombonad, lugnande och harmonisk atmosfär. Layouten på mittkonsolen har justerats för att ge en förbättrad ergonomi och användarvänlighet. Bilen har dessutom fått, om man har automatlådan, en ny och mindre växelväljare. 

Qashqai har ett avancerat infotainmentsystem med flera uppkopplade tjänster, enkel integration av smartphones, wifi i bilen för upp till sju enheter, samt NissanConnect Services. Skärmen är på nio tum, och är kompatibel till både Android Auto, Apple CarPlay (både med sladd och trådlös). Föraren har en nytt 12,3 tums instrumentkluster som kan konfigureras för att visa navigation, underhållning, trafik eller bilinformation och styrs via ratten. Den har även en ny head-up display. 

Nya Qashqai har fått bredare vindruta, smalare A-stolpe och sidospeglar som är monterade på dörrarna, istället för på A-stolpen, för att minska området med begränsad sikt. Bilen har även fått längre hjulbas och därmed mer utrymme för passagerarna. Bagageutrymmet har blivit 74 liter större än föregående generation genom att sänka golvet med två centimeter, eftersom Nissan har förändrats bakhjulsupphängningen. 

Nissan har som mål att elektrifierade fordon ska stå för 50 procent av försäljningen under 2023. 

Några priser har inte satts, men leveransstart är i sommar. Den som vill ha e-power får vänta tills nästa år.

LÄS ÄVEN: Nissan gör sig av med Mitsubishi?

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com