Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Provkörning: Nya Nissan Qashqai

Ny växellåda, styrning och uppdaterad fjädring

Större
Stäng
  • Nya Nissan Qashqai
    Nya Nissan Qashqai. Foto: Anders Nilsson
  • Nya Nissan Qashqai. Foto: Anders Nilsson

Bytbil har fått provköra nya generationen av Nissan Qashqai och mycket känns igen från den tidigare generationen, på gott och ont.

Nissan Qashqai är inne på den tredje generationen av modellen som skapade crossoversegmentet 2007. Den har fått en ny växellåda, uppdaterad fjädring och styrning. 

De svenska kunderna har två motoralternativ till mildhybriden Qashqai att välja mellan: en på 140 hästkrafter med en manuell växellåda, samt versionen med 158 hästkrafter och automatlåda. Bilen baseras på CMF-C-plattformen, vilket är samma som förra generationen av Qashqai. Bilen är 60 kilo lättare och har även fått ett styvare chassi. Nya Qashqai har också fått en längre hjulbas för att ge ökad stabilitet. 

Att kliva in i bilen kommer inte vara några problem för någon eftersom dörrarna kan öppnas i nästan 90 grader. Väl inne i bilen känns det mesta bekant om man har kört den andra generationens Qashqai. Interiören känns dock mindre plastig och har mer premiumkänsla över sig. Man sitter skönt i framsätet och så även i baksätet, där det finns gott om benutrymme. I framsätet finns det massagefunktion för både föraren och passageraren, lyx!

Dörrarna går att öppna i nästan 90 grader

Dörrarna går att öppna i nästan 90 grader. Foto: Anders Nilsson

Instrumentpanelen består av en pekskärm i mitten på nio tum och bakom ratten finns en skärm på 12,3 tum (som förövrigt verkar ha inspirerats av Audi). Föraren får även tillgång till en head up-display på 10,8 tum. Nissan har dessutom trådlös Carplay och Android Auto, samt trådlös laddning, mycket bra. Även Nissan Connect har uppgraderats.

Lägger i Drive och kör ut på vägen. I stadstrafik är det tyst i kupén, motorn hörs knappt alls. Upp på motorvägen. Vid cirka 100, 110 km/h uppstår ett vindbrus vid A-stolpen eller backspegeln. 

Växellådan är ny, Xtronic, och ska ge det bästa från CVT-lådan (som är steglös) i låga farter, och dubbelkopplingslådan i höga farter. 

Interiören på Nya Nissan Qashqai

Interiören känns igen, men är har mer premiumkänsla över sig. Foto: Anders Nilsson

Tillbaka till landsväg. Generellt går Nissan fint, men ibland rycker den till när man bromsar in och sedan gasar på igen. Känslan är att växellådan inte riktigt vet vad den vill. Bilen beter sig bättre vid acceleration, men även där rycker den till ibland. När man släpper gasen vill dessutom motorn hålla uppe varvtalet. 

Nissan har även byggt om styrningen och det märks. Bilen är lättstyrd och pigg, även när den provoceras. Det är lätt att placera bilen var man vill i alla lägen. Även fjädringen har uppdaterats, vilket gör att fordonet inte kränger till i kurvorna, utan hänger med på ett bra sätt. Bilen ligger behagligt på vägen.

LÄS MER: Officiell: Nya generationen av Nissan Qashqai

En störande detalj är att navigationssystemet fryser till ibland. Vi skulle åka höger i en rondell, vilket visades på infotainmentsystemet, men på instrumentpanelen visades instruktioner att man skulle köra rakt fram, vilket kan skapar förvirring, inte bra. 

Det går att växla manuellt med paddlarna som finns vid ratten. Om man inte gör någon aktiv handling brukar automatläget hos andra biltillverkare hoppa tillbaka efter ett tag, men inte här. Föraren måste aktivt lägga in Drive via växelväljaren igen, irriterande. 

Lite oväntat har Nissan inte släppt någon laddhybridversion av Qashqai, än. Den har ett 12-volts mildhybridsystem som ger viss elektrisk kraft i kombination med en 1,3-liters bensinmotor. Nästa år lanseras e-Power, där bensinmotorn genererar energi som lagras i ett batteri och som i sin tur driver en elmotor. Dock kommer den inte kunna laddas som en laddhybrid. 2022 fick Bytbil testa den versionen, men även elbilen Nissan Ariya.

Nya Nissan Qashqai

Nya Nissan Qashqai har fått en större grill och även lamporna har fått en ny design. Foto: Anders Nilsson

Det finns tre olika körlägen på den framhjulsdrivna versionen: Standard, Eco, och Sport. Väljer man fyrhjulsversionen går det även att välja Snow och Offroad.

Qashqai har även ett stort bagageutrymme som har vuxit med 50 liter jämfört med förra generationen. För den som vill dra med släp klarar den upp till 1 800 kilo. 

Nya generationen Nissan Qashqai är utvecklad i Europa, för europeiska vägar. Men frågan är om det märks speciellt mycket. Undertecknad fick provköra den förra generationen strax innan och skillnaderna är faktiskt inte så påtagliga. Utseendemässigt är förändringar inte heller så stora. Grillen har blivit lite större och lamporna har fått ny design och på så sätt ska bilen se bredare ut. 

Nissan tror att kort efter marknadslansering kommer försäljningen bestå av 70 procent lojala Nissankunder. Om så är fallet, kommer många personer känna igen sig. Det är en välbygd bil, men man måste skrapa på ytan för att finna nyheterna. Nissan tror även att versionen med 158 hästkrafter kommer sälja mest. 

Nissan Qashqai lanseras första helgen i september och kommer kosta från cirka 258 700 kronor för 140 hästarsversionen, 317 900 kronor för 158 hästarsversionen, eller 351 500 om man vill ha samma motor och lägga till fyrhjulsdrift.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com