Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så är svenskarnas beteende i trafiken

Utmärker sig på tre olika vis

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

En ny enkätundersökning visar hur svenskarna beter sig i trafiken. Och de utmärker sig på tre olika sätt.

En stor internationell enkätundersökning ha analyserats av forskare från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) utifrån svenskarna inställning och beteende avseende trafiksäkerhet. 

Enligt forskarna så var en tydlig slutsats att svenskarna relativt ofta kör för fort, det gäller främst landsvägar utanför tätort, men även på motorbägarna. Dock är det betydligt mer ovanligt i städerna. Även i ett internationellt perspektiv så ligger vi svenskar högt när det kommer till fortkörning på motorvägen, men ligger relativt lågt gällande fortskörning i tätorten. 

En glädjande sak, är att det är ovanligt att köra alkoholpåverkad i Sverige, och är till och med lägst jämfört med övriga länder. 

Sedan 1 februrari 2018 är det förbjudet att hålla i mobilen medans man kör, och resultaten från undersökningen visar att lite fler svenska män än kvinnor medger att de pratar med handhållen mobil, medan yngre gör det oftare än äldre. 

LÄS MER: Här är bilarna med mest nöjda ägare

En annan fråga som togs med var attityder till självkörande bilar. Männen har en positivare syn på fordonen, jämfört med kvinnorna. Anledningen till den positiva synen anses vara att de kan ge lägre utsläpp, en bättre bränsleekonomi, men även färre och lindrigare olyckor. 

Studien undersökte även vad som påverkar regelbrott i trafiken och det visar sig att psykosociala faktorer är viktiga.

– Attityden är exempelvis att de har mer att vinna på att utföra handlingen än vad de har att förlora. Detta kan även kopplas till att de har en övertro på sin förmåga att bemästra bilen trots att de exempelvis talar i en handhållen mobiltelefon eller överskrider hastighetsbegränsningarna. En viktig slutsats från studien är att det handlar om medvetna felhandlingar snarare än misstag, säger Sonja Forward, senior forskare på VTI.

Enligt henne, så är det inte främst kunskapsbrister om lagar eller regler som det handlar om eftersom förare för det mesta är väl medvetna om regler som gäller, utan vad som behövs, är insiktshöjande åtgärder såsom tekniska system, övervakning och böter.

LÄS ÄVEN: Bilarna som oftast drabbas av dyra fel

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com