Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Tre av tio tycker inte det är viktigt att hålla hastighetsgränserna

Fler accepterar sänkta hastigheter som ett steg i att öka trafiksäkerheten

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Varje år publicerar Trafikverket en enkät om trafiksäkerhet och den visar att endast var tredje tycker att hålla hastighetsgränserna är det viktigaste beteendet för trafiksäkerhet.

I Trafikverkets årliga enkät är det personerna i åldersspannet 20 till 54 är de som i lägst utsträckning anser att hålla hastighetsgränserna är det vikigaste beteendet för att öka trafiksäkerheten. 44 procent av de svarande i spannet 74 till 84 år anser att hålla hastighetsbegränsningarna är det tredje viktigaste beteendet. 

De tre beteendena som ansågs vara vikigaste beteendena för trafiksäkerheten, var att inte köra rattfull, inte använda mobiltelefonen när man kör, samt använda bilbälte. 

Samtidigt har acceptansen för sänka hastighetsgränserna ökat över tid och det är relaterat till kön och ålder. Kvinnor och äldre anser i större grad om att det är rimligt att sänka hastighetsgränserna för att öka trafiksäkerheten. Total är det 63 procent som anser att det är rimligt att sänka hastighetsgränserna för att öka säkerheten i trafiken.

LÄS MER: Så vill Trafikverket skrota bilar äldre än 1999 

Exempelvis instämde 78 procent av de tillfrågade att det är rimligt att sänka hastigheterna till 30 km/h på gator där det finns många fotgängare och cyklister, medan 48 procent ansåg att det var rimligt att sänka hastigheter på högtrafikerade 90-vägar som saknar mitträcke. 

– Resultaten speglar det vi vet är en utmaning nämligen den att det är svårt att känna om en fartnivå är farlig eller inte. Samtidigt vet vi att det får stora konsekvenser att köra fem till tio km/h för fort. Bara genom att sänka medelhastigheten med en km/tim sparas 15 liv per år, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket. 

Trafikverket undersöker årligen sedan 1981 hur allmänhetens attityder gällande trafiksäkerhet i en enkät. I år var det 6700 individer som medverkade.

LÄS ÄVEN: Trafikverket: Högre skatt i Bonus-Malus ett måste för klimatet

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com