Redaktionen tipsar

Så vill Trafikverket skrota bilar äldre än 1999

”Om vi blir av med alla kan vi rädda 30 liv”

Trafikverket vill skrota bort alla bilar äldre än 20 år i Sverige.
– Om vi blir av med alla bilar som är före årsmodell 1999 och ersätter de med nyare bilar, från 2010 och framåt, kan vi rädda 30 liv om året, säger Matteo Rizzi, analytiker på verket, till SR Ekot.

Dödssiffrorna på de svenska vägarna blev de lägsta i modern tid under 2019. Nu vill Trafikverket ta ytterligare initiativ för att komma närmare nollvisionen. Trafikverket har kommit fram till att en skrotningspremie för bilar äldre än 20 år kan bidra till att få bort äldre bilar. Om alla äldre bilar försvinner kan 30 liv om året räddas, uppger SR Ekot.

Verket har tagit upp frågan med regeringen. Tillsammans ska de nu undersöka om på vilket sätt det kan gå att införa en sådan skrotningspremie. Ersättningen kan betalas ut när bilägaren skrotar den gamla för att köpa en nyare.

– Vid de dödsolyckor som sker har en stor andel av bilarna en väldigt låg säkerhetsstandard, med dagens mått mätt. De har till exempel inte bältespåminnare eller antisladdsystem, och de två räddar tillsammans väldigt många liv, säger  Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket till Ekot.

Enligt Maria Krafft gäller det att starta en kedjereaktion med bilbyten för att få bort de bilar som är 20 år och äldre. De som har de äldsta bilarna köper en lite nyare, och de som har en nyare begagnad kan köpa en ny. På så sätt kan även utsläppen av koldioxid minskas.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) är positiv till förslaget i sina kommentarer till Ekot:
– Alla förslag som innebär att vi ökar trafiksäkerheten kommer jag noggrant att gå igenom. För vi måste minska antalet dödade och skadade i trafiken. Det är välkommet med alla förslag, säger han till Ekot.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com