Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är leksaksbilen som får köras på vanliga gator

Har en toppfart på 32 km/h

Det finns otaliga elbilar som är framtagna till barn som de kan köra med. En man har dock tagit steget längre och uppgraderat en leksaksbil så att den är tillåten att köras på vanliga gator. 

För en tid sedan skrev Bytbil om en exklusiv, om än barnanpassad, helt fungerande Porsche som såldes på Blocket. Och det finns en del anledningar till att barn varken kan, eller får köra fullstora bilar, tills de når en lämplig ålder. 

Olika företag bygger istället leksaksbilar som barn kan köra med, allt från billiga varianter, till Bugattis i miniformat. De är i praktiken små elbilar, och det händer att även vuxna personer tycker om dem. I videospelaren ovan ser du en av dem. Han heter James och har tagit steget längre. Han har uppgraderat leksaksbil, så att bilen faktiskt är tillåten att köras på vanliga vägar i England.

LÄS MER: Nu kan du få Koenigsegg Jesko i miniformat

Han har konverterat en RiiRoo Super Sport XL så att den har det grundläggande i en riktig bil. Riktiga gummidäck med lufttryck, strålkastare, blinkers, bromsljus och dörrar. Säkerhetsbälten? Typ i alla fall. Dock har den ingen hjulupphängning, och med en topphastighet på 35 km/h kan färden bli minst sagt obekväm. På gator med låg hastighetsbegränsning så orkar den upp tillräckligt med hastighet för att inte störa andra bilister. 

Även om den tillåten att köras på vanliga gator, så är det häpnadsväckande att fordonet inte förbjuds från vanliga bilgator, med tanke på avsaknaden av säkerhetsutrustning och funktioner som ska skydda föraren från att bli överkörd i en olycka. 

Från början var bilen en RiiRoo Super Sport XL med en 24 V 180w motor, hade däck med lufttryck och skivbromsar bak. Personen konverterade bilen och uppgraderade motorn så att den har en 48V 650W motor och lade till extra batterier. På en enda laddning kan man köra 45 minuter, en räckvidd på 6,4 kilometer. Med andra ord, tillräckligt att eventuellt kunna köra till affären och tillbaka, men kanske inte göra en längre tur på landsvägen. Oavsett så är det ett riktigt litet charmigt fordon. 

LÄS ÄVEN: Kia om nya EV6: ”Ett statement där vi visar vad vi kan”

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com