Redaktionen tipsar

Ferrari tjänar och Tesla förlorar på sina bilar

Tysk studie mäter förtjänst per såld bil.

Olika tillverkare tjänar olika mycket på sina bilar. Nu visar en tysk studie precis hur mycket pengar det handlar om.

Vad tjänar egentligen biltillverkarna på varje bil de säljer? Den frågan ställde sig den tyske ekonomiprofessorn Ferdinand Dudenhöffer i Duisburg. Genom att jämföra bolagens rörelseresultat med hur många bilar de sålde har han räknat ut hur mycket några av de stora bilbolagen tjänat på sina produkter, rapporterar den tyska finanssajten Boerse-express.

Bäst av alla biltillverkare i studien tjänar den italienska sportbilstillverkaren Ferrari, som gjorde en vinst om 69.000 euro, eller ca 715.000 kronor, per såld bil.

Det gör Ferrari till fyra gånger så lönsamma som den näst mest inkomstbringande biltillverkaren, Volkswagenägda Porsche, som genererar en vinst om 17.000 euro per bil. Men då ska man komma ihåg att skillnaden är mindre sett till andel av försäljningspriset då det inte går att köpa en ny Ferrari för under två miljoner kronor, medan den billigaste Porsche man kan köpa i dag är en 718 Cayman för dryga halvmiljonen.

Porsches nya sportcoupé 718 Cayman

Porsche

Rena fyndet

Premiummärkena Audi, BMW och Mercedes-Benz tjänar också bra, närmare bestämt ca 3.000 euro per bil, medan svensk-kinesiska Volvo Cars tjänar ”något mindre” och Tata-ägda Jaguar Land Rover bara kan räkna hem 800 euro på varje vagn.

Sämst går det för elbilstillverkaren Tesla, som förlorar 11.000 euro för varje bil de säljer, och för (precis som Porsche) Volkswagenägda lyxbilstillverkaren Bentley, som tappar 17.000 euro per bil. En talesman för Bentley säger dock till Boerse-express att det beror på att man ”investerar kraftigt i elektrifiering” och att företaget därför visar röda siffror.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com