Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så få dog i trafiken 2020

19 personer färre jämfört med 2019

Större
Stäng
  • Foto: Shutterstock
    Foto: Shutterstock
  • Foto: Shutterstock

Enligt den sista statistiken för året från Transportstyrelsen, visar att det var 19 personer färre som omkom i trafiken 2020 jämfört med året innan. 

De preliminära siffrorna visar att antalet omkomna i trafiken minskade under 2020 jämfört med föregående år, men det omkom ändå 190 personer i olyckor på de svenska vägarna, vilket är 19 färre jämfört med året innan. Det är omkomna i personbilsolyckor som har minskat mest och det gäller kollisioner, men även singelolyckor.

Bild: Transportstyrelsen

Även upphinnandeolyckor har minskat. Likaså antalet oskyddade trafikanter, såsom på motorcykel, cykel och påkörda fotgängare, minskade antalet omkomna minskat jämfört med de fem senaste åren. 

Under våren minskade antalet olyckor i trafiken stort, så även trafikarbetet. Under tidig högst ökade trafikmängden, men olyckorna minskade även då. I november vände utvecklingen och antalet olyckor ökade återigen. 

LÄS MER: De hetaste bilarna på Blocket 2020

– Vi har uppnått Nollvisionens etappmål för vägtrafiken som innebär högst 220 omkomna år 2020. Men 2020 är ett speciellt år och det går inte att utesluta att pandemin har påverkat olyckstalen. Vi behöver därför titta närmare på om det går att se vilken påverkan pandemin fått på utfallet, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör för Transportstyrelsen.

Enligt det nya etappmålet ska antalet omkomna i trafiken halveras till 2030. 

Av de omkomna var 93 som färdades i personbilar, 28 motorcyklister, 14 cyklister och 23 fotgängare. 

LÄS ÄVEN: Då lanseras Volvos nya elbil

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com