Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

De bästa begagnade elbilarna 2021

Sju olika modeller som kan locka

Större
Stäng
  • Foto: Shutterstock
    Foto: Shutterstock
  • Foto: Shutterstock

De batteridrivna elbilarna är på frammarsch, men är relativt dyra. Då kan en begagnad variant vara ett alternativ. Här är sju olika modeller som kan locka olika köpare. 

Elbilarna är på frammarsch just nu och allt fler börjar övervägar att göra ett inköp av en eldriven bil. Vi såg exempel på detta i december, när Volkswagen ID.3, en elbil, för första gången någonsin i Sverige var den mest registrerade bilen av alla under en enskild månad. Dock är nya elbilar relativt dyra, därför kanske en begagnad elbil kan vara ett alternativ? Auto Express har listat sju olika begagnade elbilar som kan locka olika köpare. 

 

7. Volkswagen e-up!*

Volkswagen e-up är en liten stadsbil med en räckvidd på upp till 128 kilometer (årsmodell från 2019 och framåt kan köra upp till 256 kilometer eftersom de har ett större batteri men är dyrare). Det betyder att det är bra för den som vill ha en rolig och liten bil, att bo relativt nära jobbet. 

Enligt Auto Express är den mer praktisk än den ser ut, eftersom up är rymlig för en kompaktbil och interiören ser exklusivare ut än vad du kan förvänta dig. Materialen ser bra ut jämfört med exempelvis Nissan Leaf. 

E-up är smidig och rolig att köra eftersom den är en av de lättare bilarna på listan och är även ganska energieffektiv. Den körs på ungefär samma sätt som en normal Up, den är rolig att köra, bekväm och enkel. 

Foto: Volkswagen

 

6. Nissan Leaf

Nissan Leaf är det bästa sättet att få tag i en elbil med en mycket begränsad budget, som samtidigt är en pålitlig och bekväm pendlarbil som är billig att köra. Långa resor kommer inte vara någon idé, eftersom de tidigaste varianterna av Leaf enbart kunde köra cirka 128 kilometer på en laddning. Den är dock mer än tillräckligt för den dagliga pendlingen, och det är bra för stadsbor med tillgång till en laddare hemma. 

Leaf var en av de första ordentliga elbilarna som såldes. Enligt Auto Express ska man inte bli avskräckt av ett högt miltal på mätarställningen, men det går självfallet att hitta med lägre miltal. 

Foto: Nissan

 

5. BMW i3

BMW i3 är en av de mest avancerade elbilarna någonsin, enligt Auto Express. Den har en säkerhetscell i kolfiber och det innebär att den är ganska lätt och därmed är den imponerande snabb, speciellt i staden (bra acceleration). 

Det finns olika versioner av i3, så var beredd på det. Det finns en renodlad elektrisk variant, samt en hybrid som förlänger räckvidden. Hybriden har en liten motor som kan ladda batteriet medans man kör. Om man har den renodlade elbilen är räckvidden på 128 kilometer, medan hybriden har 241 kilometer. 

Den kostar runt 200 000 svenska kronor, men erbjuder en inredning som ser ut att komma från en bil värd en halv miljon kronor. Enligt Auto Express är den både tillräckligt rymlig och rolig att köra. 

Foto: BMW

 

LÄS MER: De sämsta lyxbilarna 2020

 

4. Kia e-Niro 

Enligt Auto Express är Kia e-Niro en av de bästa elbilarna som finns och det stämmer ännu mer om man köper en begagnad variant. Kian har en räckvidd på cirka 450 kilometer, vilket är imponerande och uppnår detta genom att vara effektiv, trots sitt 64 kWh batteri. Enligt Auto Express är e-Niro en praktisk, bekväm och har massor med tillbehör. Den har ett bra infotainmentsystem, samt har både Carplay och Android Auto som standard. 

Foto: Kia

 

3. Renault Zoe

Renault Zoe är ett bra val för den som har en tight budget eftersom det är lätt att hitta bilar för mindre än 100 000 kronor. Zoe är kompakt bil som har en räckvidd på cirka 160 kilometer i sin grundform, vilket är bra för pendlare som bor i stan eller strax utanför och som kan ladda antingen hemma eller på jobbet. 

Enligt auto Express har den ett läckert utseende och har en elegant interiör, samt har en kraftull prestanda i låga hastigheter, vilket gör den lite roligare i en annars tråkig pendling. Den är pålitlig och bekväm och därmed ett bra köp i nedre delen av marknaden, men de varnar för batterier utan leasing. 

Foto: Renault

 

2. Tesla Model S

Man får betala cirka en halv miljon för en begagnad Tesla Model S. Och det kanske låter mycket, men enligt Auto Express är modellen ett fantastiskt val. Det är bilen som gjorde elbilar till premium och tvingade konkurrenterna att bygga egna exklusiva elbilar. Det är en önskvärd bil med fantastisk teknik, bra användningsområde och utmärkt prestanda till priset.

Den har en räckvidd på 418 kilometer och det räcker gott och väl för de flesta, och dessutom finns Teslas laddningsnätverk runt om i världen, vilket betyder att långa resor inte behöver vara några problem. Enligt Auto Express är Tesla kul att köra och även om byggkvaliteten kan vara ett problem, bör drivlinan vara pålitlig. 

 

1. Volkswagen e-Golf   

Enligt Auto Express har elbilar kommit långt på kort tid, men det betyder inte att man ska titta på ett begagnat exemplar. Bilar såsom Volkswagen e-Golf är perfekta, om ens årliga körsträcka är låg och man på allvar vill minska sina bilutgifter. 

Batteriet på 24,2 kWh ger en officiell räckvidd på 190 kilometer med ett fulladdat batteri, och det tar cirka 22 minuter ladda med en snabbladdare, men ökar till nästan sju timmar om man använder en mindre kraftfull hemmaladdare. Reser man sällan reser mer än 80 kilometer per dag, kan e-Golf vara bilen för dig. Och eftersom det är en Golf, kommer den ha samma kvalitet som en vanlig variant. Även om batteriet stjäl lite utrymme i bagageutrymmet, så är 341 liter fortfarande användbart. Jämfört med andra elbilar som tillverkades ungefär samtidigt, som exempelvis Nissan Leaf och Renault Zoe, erbjuder e-Golf mer användbar räckvidd och högre kvalitet.

Foto: Volkswagen

*Egentligen var MG ZS EV sjua, men finns inte tillgänglig i Sverige, därmed flyttades Volkswagen e-upp ett snäpp.

LÄS ÄVEN: De hetaste bilarna på Blocket 2020

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com