Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är de bästa begagnade elbilarna 2022

De åtta bästa modellerna

Elbilar innebär noll utsläpp, ett mindre koldioxidavtryck och bättre skattetryck och även bättre bränsleekonomi. Men vilket är den bästa begagnade elbilen egentligen?

Det senaste året har utbudet av elbilar på marknaden fullkomligt exploderat. Men om man ska skaffa en begagnad elbil, vilket är den bästa? Nu har den brittiska sajten Buy a Car listat de åtta bästa modellerna.

 

BMW i3

De flesta elbislmodeller har i princip samma kaross och chassi som deras bensin- och dieselsyskon, men BMW i3 designades helt från grunden som en elbil. Den fick starkt och lätt kolfiber. Batteriet placerades lågt och elmotor mellan bakhjulen för att bilen skulle få en så låg tyngdpunkt som möjligt. Bilen har ett 22 kWh batteri som ger en räckvidd på 12,9 mil på en enda laddning. Det större batteriet på 42 kWh introducerades 2018 och gav en räckvidd på  25,4 mil. Dessutom fanns en bensinmotor som räckviddförlängare.

Foto: BMW

 

Nissan Leaf

Den populära elbilen har en 24 kWh, vilket betyder att räckvidden är mellan 12 och 16 mil. Den första generationen är tio år gammal, vilket för att tekniken inne i bilen är lite föråldrad jämfört med konkurrenterna, men det är fortfarande en användbar bil. Den nya generationen som introducerades 2018 har ett nytt batteri på 40 kWh som har en räckvidd på cirka 24,3 mil.

Foto: Nissan

 

Renault Zoe

Många ägare till Renault Zoe uppger att de har börjat använda Zoe varje dag eftersom det kostar så lite att använda den och att den är förvåndasvärt praktisk att använda. Upp till fem personer får plats. En nackdel är dock att batteriet inte ingår i priset, så man får hyra och betalar beroende på hur mycket man kör. De tidiga versionerna har en räckvidd som understiger 16 mil. Versionerna som introducerades 2018 hade en räckvidd på cirka 25 mil, och som tillval finns ett 52 kWh-batteri med närmare 40,2 mil.

Foto: Renault

 

Hyundai Ioniq Electric

Den har en realistisk räckvidd på cirka 20,9 mil, har ett ganska stort bagageutrymme. Det betyder att Hyundai Ioniq Electric är en bra familjebil. Dock är det lite sämre än Nissan Leaf, men fortfarande en praktisk bil.

Foto: Hyundai

 

Jaguar I-Pace

Enligt den brittiska publikationen är Jaguar I-Pace nästan lika eftertraktad som Tesla Model S på den elektriska marknaden, tack vare sin design, instrumentbräda med dubbla skärmar och fin motorprestanda. Räckvidden är på 47 mil enligt WLTP vilket är okej om man inte använder den för långresor.

Foto: Jaguar

 

Volkswagen e-Golf

2017 introducerade Volkswagen en ny version av den eldrivna Golfen som hade förbättrats betydligt jämfört med tidigare versionen. Räckvidden ökade till 30 mil, och laddtiden kortades ned. Dessutom finns ett fack där man kan lägga laddkabeln och gör bilen enkel att leva med. Även om den är dyrare, så bör man ändå leta efter en Volkswagen ID.3.

Foto: Volkswagen

 

Tesla Model S

Jämfört med de andra bilarna på listan, så är Tesla Model S rejält mycket dyrare. Men jämfört man den med en Audi A7, BMW 6-serie eller Porsche Panamera så är den relativt billig. Dessutom har Tesla gratis OTA-uppdateringar för bilen – för alltid.

Foto: Tesla

 

Smart EQ ForTwo

Alla behöver inte, eller vill ha, en familjebil. Därför är Smart EQ Fortwo praktisk. Den är totalt annorlunda jämfört med andra bilar. Den får plats för två passagerare och lite dricka. Bilen har en räckvidd på upp till 14,5 mil på en laddning. Det är den perfekta stadsbilen.

Foto: Smart

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com