Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bonus malus fick effekt

Stora svängningar i försäljningsstatistiken.

Bonus malus har trätt i kraft och effekten var omedelbar. Under juli månad registrerades rekordmånga laddbara bilar.

Den 1 juli infördes den nya fordonsskatten bonus malus. I korthet går den ut på att du får bidrag om du köper en bil som släpper ut minimalt med växthusgasen koldioxid, men du åker på däng om du köper en bil som vräker ur sig stora mängder av samma gas.

Nu har vi fått facit på vilken den omedelbara effekten av förändringen blev. Innan bonus malus trädde i kraft ökade nyregistreringen av både personbilar (+73 procent) och lätta lastbilar (+193 procent) under juni månad, för att komma undan straffskatten.

Följaktligen minskade nyregistreringarna i juli. Personbilsregistreringarna minskade med 49 procent och lätta lastbilar minskade med 70 procent under juli jämfört med samma period i fjol, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Framför allt är det dieselbilar som tagit stryk. Dieselandelen i juli var ca 23 procent, en väsentligt lägre siffra än de föregående månaderna.


Läs mer: Så väljer du miljöbil


Men för laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, var förhållandena de omvända. Här väntade man med registreringarna tills efter månadsskiftet och resultatet var att man i juli såg en 107-procentig ökning jämfört med fjolåret och därmed är andelen laddbara bilar uppe i nästan 19 procent av de totala nyregistreringarna. Totalt under året räknar Bil Sweden med att andelen laddbara bilar kommer att landa på ungefär nio procent.

Listan på mest sålda laddbara bilar under juli toppas av Kia Niro Plug-In Hybrid. Juli månads mest sålda renodlade elbil var Renault Zoe, medan listan på mest sålda konventionella bilar toppas av Volvo S- och V90.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com