Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Aston Martin laddar med DBS Superleggera

Ny bil med gammalt namn.

Senaste flaggskeppet från Aston Martin har mer effekt och effektivare aerodynamik. Men smakar det så kostar det.

Aston Martins senaste är inte bara en GT. Den är en super-GT, i alla fall om man får tro Aston Martin själva. Och för att understryka hur superduper den är har man återanvänt inte bara en gammal välklingande modellbeteckning, utan två. Aston Martin DBS Superleggera hälsar både till bilen som Roger Moore framförde i teveserien Snobbar som Jobbar, och till den gamla italienska karossmakaren Touring vars Superleggerateknik utgjorde grund för rader av skulpturala skönheter från Alfa Romeo, Aston Martin, Lamborghini och Maserati.

Men Aston Martin DBS Superleggera har inte ett skvatt med vare sig Roger Moore eller Carrozzeria Touring att göra. Den är en utveckling av Aston Martins bröd-och-smör-modell DB11, en variant som har fått lite mer av allt och därmed lyfts ett pinnhål på statuskartan.

Aston Martin

Men loggan är den samma som Tourings gamla.

Dörrarna är de samma som hos DB11, och taket. Men fronten är ny, med en enorm gapande fiskmun, och bakdelen är omgjord. Trösklarna är mer markerade och attityden mer aggressiv. DBS Superleggera är som sagt en super-GT.

Så här finns förstås massor av supersiffror: 5,2 liters dubbelturbo-tolva, 725 hästkrafter, åttaväxlad automatlåda, differentialbroms med momentvektorisering och 180 kilo aerodynamiskt marktryck i toppfart. Och toppfarten, den är 340 kilometer per timme.

Märk dock att DBS Superleggera inte är en superbil (kom ihåg: super-GT). Den ska kunna erbjuda klassiska gran turismo-kvaliteter som långfärdskomfort och, självklart, ett visst mått av stil. Därför är den fullsmetad med läder och alcantara och har en våldsam massa parkeringsassistenter och mobilintegrationsfunktioner. Pris? I runda slängar runt tre miljoner kronor och de första leveranserna beräknas ske efter sommaren.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com