Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Wiesmann är på väg tillbaka

Sportbilstillverkaren har fått ekonomisk injektion.

Tyska Wiesmann gick omkull för några år sedan. Nu ser det ut som om de kan komma på rätt köl igen, tack vare några brittiska indier.

Tyska Wiesmann, med en gecko som logo, byggde retrosportbilar med motorer från BMW M ända tills tysk ekonomisk kräftgång knäckte alla de små. Kommer ni ihåg dem? Artega, Gumpert, Melkus, och så förstås Wiesmann, alla gick de under för fyra-fem år sedan.

För ett par år sedan köpte två brittiska bröder med indiskt påbrå, Roheen och Sahir Berry, upp resterna av Wiesmanns konkursbo och nu arbetar man tillsammans med Friedhelm och Martin Wiesmann (också det en brödraduo) för att få igång tillverkningen igen. Men den här gången tänker man inte bara på Europa, utan vill nå ut i världen. Inte minst till Storbritannien (och Indien, för den delen), där man har vänstertrafik. Därför kommer kommande Wiesmannmodeller kunna erbjudas även i högerstyrt utförande och vips har man fördubblat den potentiella kundkretsen.

Då blir japanerna glada.

Motormässigt kommer man att fortsätta med BMW:s M-motorer och för att leda företaget på ett framgångsrikt sätt har man rekryterat Mario Spitzner till VD-stolen. Vem? Nej, inte Mark Spitz, han var bara bra på att simma, utan Mercedes-AMG:s tidigare hövding. Han om någon borde väl veta hur man får fart på ett sportbilsföretag.

Så det ser ut som om de små sportbilstillverkarna går en ny vår till mötes, TVR har ju redan pånyttfötts och ATS har försökt bubbla upp till ytan i flera år nu. Så välkommen tillbaks Wiesmann, du också.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com