Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvos elbil kommer 2019

Och den ska byggas i Kina.

Göteborgarna kokar vidare på CMA-plattformen. Nu meddelar Volvo att en elbil kommer att lanseras 2019.

Informationen är ännu knapphändig, men i dag har Volvo Cars meddelat att märkets första elbil kommer att lanseras 2019 och då kommer den att baseras på märkets kommande lilla plattform, den som kallas för CMA.

Det är alltså samma tekniska grund som används av Volvos systermärke Lynk & Co och som kommer att bilda bas för nästa generation S-, V- och XC40. Man säger också att märkets elbilar kommer att tillverkas i Kina och exporteras över världen därifrån.

Däremot säger de ingenting om hur den kommande elbilen kommer att se ut, om den kommer att ha konventionella syskon eller om den kommer att utgöra en hel egen modell.

Volvo Cars

Inte heller säger de hur långt sladden räcker.

Volvo har förstås experimenterat med eldrift under en längre tid. De har flera plug in-hybrider på programmet och tidvis har flottor av eldrivna prototyper fått rulla i utvärderingssyfte.

Redan på sjuttiotalet doppade Volvo tårna i eldrift som en möjlighet för vissa speciella applikationer, men blybatterier och extremt usla prestanda ledde till att projektet stoppades i malpåse.

Volvo Cars

Och det tackar vi för.

Men Volvo har ännu aldrig haft en renodlat eldriven bil som konsumenter kunnat köpa. Nu vet vi åtminstone när den kommer och Volvo planerar också att senare komplettera med en elbil baserad på den större SPA-plattformen. Kanske betyder det att Volvo S90 kan utmana Tesla i framtiden.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com