Redaktionen tipsar

Volvo tvingas återkalla nya XC60 - igen

BytBil avslöjar: Stolar kan sitta lösa

Volvo tvingas till en ny återkallelse av 100-tals bilar, kan BytBil avslöja.  Bultar kan saknas i fastsättningen av framsätena – ett farligt fel vid en olycka.  De drabbade modellerna är S90 och XC60 tillverkade mellan 2017 och 2019. – Det är en ytterst liten återkallning som dock är global. Men vi tar detta på största allvar. I Sverige omfattas 61 bilar, säger Volvos presschef Annika Bjerstaf till BytBil.

De senaste månaderna har Volvo tvingats till två kostsamma återkallelser. Bilar i nya XC60-serien har fått byta elmotorn som öppnar bagageluckan på grund av skaderisk. Dessutom har tillverkaren hittat sprickor i bränsleslangar på dieselbilar  av modellerna V40, V40 Cross Country, S60, S60 Cross Country, V60, V60 Cross Country, XC60, V70, XC70, S80 och XC90 av årsmodell 2015 och 2016.

Nu är det dags igen. Volvo tvingas återkalla 100-tals bilar i XC60 och S60-serierna på grund av att det kan fattas bultar i fastsättningen av framsätena.

– Det är en ytterst liten återkallning som dock är global. Men vi tar detta på största allvar. I Sverige omfattas 61 bilar. Modellerna det gäller är S90, S90L och XC60 modellår 2018 och 2019. Detta är en förebyggande säkerhetsåtgärd. Inga rapporter om incidenter har kommit till oss, säger Annika Bjerstaf.

Enligt Volvo kan stolarna bli instabila om bilarna råkar ut för en olycka och kan deformeras. Det innebär en större skaderisk för de åkande om det inträffar.

Bilarna som är drabbade är tillverkade mellan 1 augusti 2017 och 26 mars 2019. Hur många bilar som omfattas globalt har Volvo inte kommunicerat ännu.

Ägarna uppmanas att kontakta sin lokala Volvohandlare för att få bilen inspekterad om bultarna saknas.

– Kort förklarat har undersökningar vi gjort samt också leverantören gjort visat att en ”mutter” kan saknas på skenan till framsätena. De bilar som kallas in kontrolleras och åtgärdas om det visar sig att de saknar muttern. Brev är på väg ut till de svenska kunder som omfattas. I brevet ombeds de att kontakta sin Volvoverkstad för att beställa tid för kontroll och en eventuell åtgärd, säger Annika Bjerstaf.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com