Redaktionen tipsar

Volvo återkallar 34 000 bilar - kan börja brinna

Brandfarlig vätska kan läcka på 600 grader hett rör - 14 fall i USA

Vissa modeller av Volvo XC90 har drabbats av ett fel som gör att bilen kan börja brinna. En kylslang kan brista och brandfarlig vätska läcka ut på avgassystemet som är 600 grader varmt. 14 fall har inträffat enligt amerikanska trafikmyndigheter – men inga människor har skadats. Nu kallar Volvo tillbaka 34006 bilar av 2016 års modell, varav drygt 500 i Sverige.

 

Volvo har under de senaste åren växt mer än någon annan europeisk biltillverkare. Kunderna älskar de nya modellerna – men kvaliteten verkar inte riktigt ha hängt med. Det svenska bilmärket har hamnat i botten i flera kvalitetsmätningar och i år har Volvo tvingats återkalla flera modeller för att åtgärda potentiellt farliga fel på bilarna. Nu är det dags igen.

Volvo återkallar nu 34 006 bilar av den nya XC90-modellen från 2016,. Suv:en har ett fel på kylarslangen som gör att brandfarlig vätska kan läcka ut över avgassystemet  och katalysatorn som är 600 grader varma och vätskan kan fatta eld. Felet framgår i ett brev som USA:s trafiksäkerhetsverk skickat till Volvo.

Röret som ska bytas ut blir skört av värme och fukt efter några år och ska nu bytas ut på de drabbade bilarna. Avgassystemet fortsätter att vara varmt även efter att bilarna är parkerade, så bilarna kan börja brinna även när de står still. Bilar som är drabbade kan få en varning om låg kylvätskenivå eller hög temperatur i motorn, det kan även finnas vätska under bilen.

Enligt NHTSA så känner Volvo till 14 fall värmeincidenter relaterade till problemet. Det finns ännu inga uppgifter om att någon skulle ha avlidit, skadats eller krockat på grund av felet på bilarna.

Bilarna kallas nu tillbaka till Volvohandlarna som byter ut det felaktiga röret.

-Vi har drygt 500 bilar i Sverige som omfattades av denna återkall ing. Kunderna informerades via brev för en dryg månad sedan. Flera av dem har också varit inne på verkstaden och åtgärdat. Vi har inga rapporter om några incidenter utan ser denna återkallning som rent säkerhetsförebyggande, säger Volvos svenska presschef Annika Bjerstaf.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com