Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lottas BMW brann – struntar i att återkalla bilar

"Ska det krävas ett dödsfall för att BMW ska agera?"

Lotta Varma från Stockholm åkte för att handla. På motorvägen började hennes BMW X3 plötsligt att brinna.
– Händelseförloppet gick så otroligt snabbt. Trots att det har gått fyra månader är jag fortfarande i chock, säger hon.

De senaste dagarna har flera BMW-ägare trätt fram och berättat om hur deras bilar plötsligt börjat brinna.
Problemet i många BMW-bilar är att det utvecklas alldeles för mycket värme i den så kallade EGR-ventilen, ett sorts system som återcirkulerar avgaser. Eftersom ventilen omges av sotavlagringar som blir till glödande partiklar i värmen, så kan ett insugsrör intill börja smälta och börja brinna.

Lotta Varma från Stockholm vet inte om EGR-ventilen var orsaken till att hennes BMW X3 med dieselmotor började brinna den 2 april. Ingen på BMW har nämligen hört av sig.
– Men händelseförloppet är identiskt med många av de som drabbats, säger hon.
–  Jag skulle till Barkarby och handla, men när jag kom till avfarten började bilen rycka till och sen hände inget när jag tryckte gaspedalen. Så jag ställde bilen vid vägkanten.
– Det började ryka kraftigt och kom in massor av rök i kupén, så jag sprang ut och  skulle öppna motorhuven, men fick snabbt backa för eldslågor hade börjat slå upp.

Lotta säger att hon fortfarande är i chock efter händelsen: ”Vad hade hänt om jag haft ett barn fastspänt i baksätet? Ska det krävas ett dödsfall för att BMW ska agera mer kraftfullt?”
Men hon är även besviken på BMW:s agerande efter branden.
– Jag har ännu inte fått veta vad felet berodde på, trots att de lovade att höra av sig. Men efter fyra månader har ingen kontaktat mig.

Lotta menar att hon heller aldrig fick någon personlig kontakt direkt efter branden. All korrespondens med BMW Försäkringar sköttes genom att fylla i uppgifter på mail.
– Men sen skickade BMW en handläggare som ville titta på bilen och hämta mina nycklar, som tydligen innehåller lagrad information. Efter det har jag inte hört något, trots att jag bad om att få veta vad som hände.

Enligt BMW pågår en kampanj med att åtgärda bilarna. Det råder dock brist på reservdelar och kampanjen genomförs stegvis.
BMW säger att de kommer att informerar samtliga berörda kunder via brev.
Totalt handlar det om 35 000 bilägare.
”Vi förstår att en spontan bilbrand är en dramatisk händelse och även kan vara en traumatisk händelse, men det är också en mycket sällsynt händelse. Vi tar varje incident på yttersta allvar och har ett team dedikerat till att arbeta med BMW-ägare, försäkringsbolag och myndigheter för att undersöka de fordonsbränder som kommer till vår kännedom.” skriver BMW i ett pressmeddelande.

Men genom att inte göra en formell återkallelse går BMW under radarn för svenska myndigheter. I stället hanterar tillverkaren de brinnande bilarna som en teknisk kampanj.
– Eftersom vi inte har någon återkallelse har vi heller ingen bevakning, säger Hans Norén, utredare på Transportstyrelsen, till SVT Nyheter.

Om en tillverkare upptäcker brister som är så allvarliga att en återkallelse behöver göras ska de kontakta det land där en bil är typgodkänd, och i det här fallet är det hos tyska motsvarigheten till Transportstyrelsen, KBA.
KBA skickar i sin tur en underrättelse till sina systermyndigheter i andra EU-länder och återkallelsen får då ett nummer i systemet Rapex som andra myndigheter kan bevaka. Något sådant finns inte, uppger Transportstyrelsen för SVT.

– Jag läste i en artikel att när bilar har något fel i Sydkorea kallas de in direkt, annars får de körförbud. Varför gör man inte så i Sverige? frågar sig Lotta Varma.

Fortsätter du köra BMW?
– Nej, trots att den bilen var min ögonsten vill jag inte köra BMW mer, säger Lotta Varma.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com