Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo-designern avslöjar: Därför älskar köparna XC40

Succémodellen slår säljrekord - kan bli mest sålda modellen

Större
Stäng
 • Redan som 13-åring ville Conny Ewe Blommé bli bildesigner. Hans interiördesign i XC40 är en fullträff.
  Redan som 13-åring ville Conny Ewe Blommé bli bildesigner. Hans interiördesign i XC40 är en fullträff.
 • Jonas Engström är affärsansvarig för XC40-programmet.
  Jonas Engström är affärsansvarig för XC40-programmet.
 • Kunderna älskar nya facken i dörrarna.
  Kunderna älskar nya facken i dörrarna.
 • Redan som 13-åring ville Conny Ewe Blommé bli bildesigner. Hans interiördesign i XC40 är en fullträff.
 • Jonas Engström är affärsansvarig för XC40-programmet.
 • Kunderna älskar nya facken i dörrarna.
 • Redan som 13-åring ville Conny Ewe Blommé bli bildesigner. Hans interiördesign i XC40 är en fullträff.
 • Jonas Engström är affärsansvarig för XC40-programmet.
 • Kunderna älskar nya facken i dörrarna.

Volvo XC40 är en av de största svenska industriella succérna någonsin. Utmärkelserna fortsätter att regna över bilen och 400 nya bilköpare tar den till sitt hjärta – varje dag. Allt började med en stor chansning år 2012 – och en order: Ta ut svängarna rejält när ni ritar bilen. Nu berättar Volvo om detaljerna som får kunderna att falla pladask. – Bilens stance är extremt viktig, XC40 ser tuff ut och står stadigt, säger designern Conny Ewe Blommé.

Året är 2012. Två år tidigare hade Geely köpt Volvo Cars från Ford. Nu gällde det att ta fram ett nytt slagkraftigt modellprogram fristående från Ford om företaget skulle överleva på den stentuffa bilmarknaden.

HITTA DIN EGEN XC40 HÄR – VÄLJ BLAND ÖVER 170 BILAR

Utvecklingen av nya XC90 och XC60 på SPA-plattformen hade redan påbörjats. Men Geely och Volvoledningen försökte hitta nya segment av marknaden där Volvo kan slå sig in, utan att konkurrera med de befintliga modellerna.

Företaget bestämde sig för att gå in i det nya segmentet med  små kompakta premium-suv:ar. En chansning, för sju år sedan fanns det i stort sett bara BMW X1 och Audi Q3 inom segmentet. Men intervjuer med kunder visade att många ville ha en liknande bil. Volvo genomförde efter beslutet 100-tals kundintervjuer för att ta reda exakt på vad kunderna hade behov av.

Volvo upptäckte att kunderna ville ha äkta suv-karaktär, stora hjul och att expressiv design var otroligt viktigt för de potentiella köparna. Det skulle vara en riktig suv, ingen crossover. En annan sak som framkom var att kunderna ville ha en bil med modern teknik och nya smarta förvaringsutrymmen inne i bilen.

– Mycket pekade i riktningen downsizing i SUV-segmentet, det var inte en crossover kunderna vill ha, utan en riktig suv, även om den var mindre. 2014 fattade vi beslutet om programstart av produkten. Vi var tidigt ganska överens om att den skulle heta XC40, berättar Jonas Engström, som är affärsansvarig för XC40-programmet hos Volvo.

Några månader tidigare, under hösten 2013, hade arbetet med att ta fram designen av Volvo XC40 startat. Ordern från Volvos dåvarande designchef Thomas Ingenlath var tydlig: Ta ut svängarna rejält och skapa en design som sticker ut. Det fick inte vara en miniatyr av XC60 eller XC90. Snarare en fräck kusin än ett lydigt syskon till de andra Volvomodellerna.

Nio designers från Göteborg, USA och Kina började arbeta med olika designförslag. Till slut föll valet på en djärv design som Ian Kettle var huvudansvarig för. Britten Ian Kettle har berättat att han inspirerats av science fiction, robotar och fordonen från filmen Oblivion.

– Min starkaste målbild var en fras som jag har använt hela vägen, från den första skissen till dess att designen var klar. Jag ville skapa »en tuff liten robot«. Jag hade nyss sett några science fiction-filmer som kom ut just då. Speciellt två av dem gav mycket inspiration. Oblivion med Tom Cruise var den ena, Elysium med Matt Damon den andra, har Kettle berättat.

Kort efter att Volvo XC40 presenterats lämnade Ian Kettle Volvo – han blev rekryterad av Tesla. Något Volvo bekräftar men väljer att inte kommentera.

Volvo avslöjar nu en exteriör detalj som ger bilen extra tuffhet och attityd och som älskas av kunderna är ”stancen”. Ovanligt nog är Volvo XC40 bredare bak än fram, det får bilen att stå på ett extra tufft sätt.

– Designen är otroligt viktig för bilen, vi drev den väldigt hårt och behövde inte göra många avkall, vi drev igenom några kostsamma saker och behövde inte kompromissa. En viktig exteriör sak är bilens stance. XC40 är bredare bak än fram och det var mycket diskussioner om det. Men det gör att bilen ser tuffare ut och står stadigt på marken. Redan från start har den det som många vill åstadkomma med eftermarknadsfälgar, säger Conny Ewe Blommé, designansvarig för interiören och som var med från start i projektet.

Exteriören i all ära, men allra viktigast verkar interiören vara för köparna av Volvo XC40. Och här finns en rad detaljer som du inte hittar i någon annan bil, eller annan Volvo heller för den delen.

Conny Ewe Blommé är den som har varit ansvarig och är hjärnan bakom många av de unika detaljerna. Redan som 13-åring ville han bli bildesigner.

– Jag var med från första skissfasen, från de allra första idé- och brainstormingskisserna ända till slutförande. Vi hade ett tydligt tema för instrumentpanelen. Tre delar; instrument, panel och luftintag. Den är inspirerad av en flygkropp med vingar. Vi tittade också mycket på formspråket hos POC som gör skidutrustning och hjälmar. Vi gick på de mest djärva lösningarna vi kunde hitta i XC40. Trots det fanns det ingen oro för designen, vi valde bort de mest konservativa lösningarna.

HITTA DIN EGEN XC40 HÄR – VÄLJ BLAND ÖVER 170 BILAR

Den skalbara produktarkitekturen SPA har bland annat använts för succébilarna V90, XC90 och S90. XC40 var första bilen ut på den mindre plattformen CMA – Compact Modular Architecture – en helt ny plattform för fordonsarkitektur. Samma plattform används nu av Volvo, Geely, Lynk & Co samt Polestar. XC40 skulle vara mer avantgarde och ungdomlig. Eftersom det var en helt ny plattform fanns det väldigt lite att förhålla sig till rent praktiskt från tidigare bilar.

Förutom pekskärmen och instrumentskärmen framför ratten fanns det få saker som designteamet behövde ta hänsyn till.

Den kanske mest uppskattade detaljen i interiören är de smarta facken i dörrarna, där högtalarna sitter på andra bilar. En detalj som Volvo lagt ner ett enormt arbete på, men som är ett starkt köpargument för många kunder.

– Alla bilprojekt har tekniska utmaningar, det här hade inte mer än något annat. Men. den kanske svåraste saken att lösa var de nya förvaringsfacken i dörrarna som blivit otroligt uppskattade bland kunderna. Vi har flyttat bort högtalarna från dörrarna, och till slut hittade vi plats för dem i instrumentpanelen i knähöjd. Det blev väldigt lyckat och bra i slutändan, säger Jonas Engström.

Helheten av XC40 kan onekligen sägas ha blivit en fullträff. Volvo XC40 vann som första Volvo utmärkelsen Car of the Year i Europa 2018 och har tagit hem rader av andra utmärkelser. Och bara lite drygt ett år efter säljstarten så säljer bilen i en årstakt av 150 000 exemplar. Och alldeles nyligen röstades den fram till både årets premium-crossover och årets bil av läsarna på honestjohn.co.uk.

– Det har överträffat våra vildaste förväntningar. Vi jobbar hårt för att möta efterfrågan på bilen och börjar komma ikapp. Även om bilen byggs i Gent i Belgien skapar den många jobb i Sverige. Dels har flera tusen personer jobbat med utvecklingen av bilen, och många fortsätter att jobba med modellen, men även hos svenska underleverantörer skapas jobb, säger Jonas Engström.

Försäljningen är så stark att XC40 kan vara på väg att peta ner etablerade XC60 från tronen som den mest sålda Volvomodellen. Och det när bilen är inne på sitt andra modellår. – Bilen säljer bra överallt. Men relativt sett är det Storbritannien, Italien, Spanien, Frankrike där den går bäst. Det varierar månad för månad, men den är på väg att bli störst i flera av de länderna. Det är länder där man gillar lite mindre bilar.

XC40 har blivit otroligt viktig för Volvos tillväxt, för bilen tillför nya köpare till märket, utan att kannibalisera på de andra Volvomodellerna.

– Vi når många kunder som tidigare inte hade en Volvo på sin shoppinglista. Det är en ny bil i ett nytt segment, därför har den blivit viktig för Volvo. I Sverige ligger XC40 en bit efter V60, XC60 och V90 i försäljningstoppen.  Anledningen är, enligt Jonas Engström, att vi traditionellt sett är ett herrgårdsvagnsland. I Sverige har det visat sig att privatköparna är lite äldre, något Volvo inte riktigt känner igen.

– Vår data visar inte riktigt på det. Vi når kunder som är unga i sinnet, har ett intresse för design, gillar en hög sittposition. Förvisso är bilen lätt att kliva ur och i. Målgruppen som vi satte upp när vi drog i gång projektet var människor med ett aktivt leverne, urbana familjer som var postfamily eller prefamily. Det har också visat sig att XC40 har fler kvinnliga köpare än övriga Volvomodeller, säger Jonas Engström.

Alldeles nyligen har Volvo börjat bygga laddhybridversionen av XC40, T5 Twin Engine, och den kommer sannolikt att öka försäljningen ytterligare. Och under 2020 kommer XC40 som Volvos första elbil. Med de två versionerna på marknaden är det högst sannolikt att Volvo XC40 blir den populäraste Volvomodellen globalt.

I siffror skulle det  innebära över 180 000 sålda bilar per år. En siffra som kan vara svår att greppa, men enligt BytBils egna beräkningar skulle det innebära att XC40 säljs i ungefär 500 exemplar om dagen. Om bilarna ställdes i en lång rad efter varandra skulle de nå 80 mil, en sträcka lika lång som vägen från Göteborg till Östersund.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com