Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvochef: Dieseln är på utdöende

Volvos första elbil - då släpps den

Han är en av hjärnorna bakom Volvos succé med över 600 000 sålda bilar i år. Nu tar Europachefen Lex Kerssemakers bladet från munnen om Volvos elektriska framtid.

– Dieseln är på utdöende. Vår första helelektriska bil blir Volvo XC40 som kommer under 2020, säger Kerssemakers till norska Broom.

Lex Kerssemakers är en av toppcheferna hos Volvo och har haft nyckelpositioner under många år. I dag arbetar han som vice vd och chef för Europa, Mellanöstern och Afrika.

Den norska sajten Broom och TV2 har träffat honom under hans besök i elbilsparadiset Norge. Och trots att Volvo i stora delar av Europa fortfarande mestadels säljer dieselbilar förkunnar han dieselns död.

– Vi kommer inte lansera några nya dieselmotorer. De är på utdöende. Från 2019 vill alla våra nyanseringar i en eller annan form vara elektriska, endera som hybrider eller rena elbilar.

Han tror även att bensinmotorer kommer att försvinna från bilarna.

– Det är inte möjligt att säga precis när. Vi kommer att ha bensinmotorer i våra laddbara hybrider framöver.

Nyligen berättade BytBil att Volvo registrerat in flera elbilar som nu testas i Sverige. Bilar med 272 hk och längre hjulbas än XC40. Enligt Kerssemakers blir dock XC40 Volvos första helt elektriska bil. Och det dröjer ytterligare nästan två år innan den finns på marknaden.

– Vår första helelektriska bil blir Volvo XC40 som kommer under 2020.

Kerssemakers imponeras av alla elbilar på vägarna i Norge och berättar för Broom att han tror att hybriden bara är en övergångslösning som gör att vi lär oss att ladda bilen, på sikt kommer vi alla att köra elektriskt. Men det dröjer till år 2040. På kort sikt ser han mest fram emot lanseringen av XC40 T5 Twin Engine med trecylindrig motor och den helelektriska XC40 om två år.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com