Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo-chefen dömer ut nya motortekniken

Volvo-chefen Håkan Samuelsson dömer ut vätgasdrivna bränslecellsbilar.
Precis som Volkswagen går Volvo all-in på elbilar.
– Vi har inte råd att utveckla båda teknikerna parallellt, säger han.

Volvo har redan dömt ut dieselmotorn och sagt att de helt slutat med dieselutveckling. Dessutom har den resterande bensin- och förbränningsmotortekniken knoppats av i ett separat bolag tillsammans med Geely.

Nu visar det sig att Volvo-chefen dömer ut en tredje motorteknologi. Under intervjuer i samband med Volvos årsbokslut för 2019 tog han tydligt avstånd från vätgasbilar med elmotorer som drivs av bränsleceller. Detta trots att storheter som Toyota, BMW och Audi fortsätter att utveckla bränsleceller. Håkan Samuelsson går så långt att han varnar bilindustrin för tekniken, enligt Automobilwoche.

– Den totala effektiviteten hos ett batterisystem är mycket högre än för ett vätefordon. Vi har inte råd att utveckla båda teknikerna parallellt, säger han.

Håkan Samuelsson tror att elbilar och batteriteknik kan utvecklas betydligt, och att elbilarna om fem år är såpass mycket bättre att vätgastekniken blir överflödig.

Volvo har ännu inte släppt sin första elbil, men kommer sent i höst börja leverera de första exemplaren av helt elektriska XC40 Recharge. Bilen kostar från 699 000 kr, tar du ett Volvo billån är kostnaden 10 811 kr per månad enligt Volvos hemsida.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com