Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Volkswagen bekräftar: ny liten elbil för under 230 000 kronor

Volkswagen har påbörjat arbetet med att ta fram en efterföljare till E-Up. Den elektriska mikrobilen kommer ut på gatorna senast 2027 och kommer att vara en enkel men ändå toppmodern elbil.

TEXT Morten Bek FOTO Bilbasen/PR

Volkswagen var tidigt ute med den eldrivna E-Up och dess släktingar Seat Mii Electric och Skoda Citigo iV. Den tyska koncernen var ett decennium före alla andra tillverkare när den eldrivna Up hade premiär 2013 – den första mikroelbilen som både var en riktig bil och en bil med användbar räckvidd. E-Up skulle fortfarande vara populär om den tillverkades i dag. Det gör den inte, och om du vill ha en E-Up (eller Mii Electric eller Citigo iV) måste du köpa den begagnad.

Redan 2023 meddelade Volkswagen att man påbörjat arbetet med en mini-elbil med ett förväntat startpris på cirka 25 000 euro, vilket motsvarar 284 000 kronor. Men nu har Volkswagens VD, Thomas Schäfer, informerat flera utländska medier om att arbetet även har påbörjats med en efterföljare till E-Up.

Med den kommande eldrivna minibilen siktar Volkswagen ännu lägre när det gäller priset. Startpriset för den nya mikrobilen kommer att ligga på cirka 20 000 euro, alltså runt 227 000 svenska kronor, vilket i Tyskland är lägre än det pris som VW tog ut för E-Up när den fortfarande var i produktion.

Blå volkswagen

En europeisk bil för européer

Det är framför allt europeiska bilköpare som efterfrågar små elbilar. Detta beror på att allt fler små bensinbilar fasas ut eller blir dyrare. EU har satt tumskruvarna på biltillverkarna och det är extremt dyrt att tillverka mikro- och minibilar som uppfyller alla säkerhets- och dataskyddskrav och samtidigt inte kostar en förmögenhet. Det skulle också vara dyrt för en biltillverkare att utveckla en elektrisk mikrobil, men i Volkswagen-koncernen finns det flera varumärken som kan ta sig an ny teknik och tjäna pengar. Hela VW-koncernen har därför fått en ny intern aktör, Brand Group Core, som tittar på kostnader och kortare utvecklingstider.

”Framtiden är elektrisk. För att elektrifieringen ska bli utbredd behöver vi attraktiva bilar – särskilt i instegssegmentet. Vi lovar elektromobilitet för alla, och det är vad Brand Group Core nu kommer att uppfylla. De prisvärda elbilarna kommer att komma från Europa till européerna, och även om de kommer till attraktiva priser kommer våra bilar att sätta nya standarder i segmentet när det gäller teknik, design, kvalitet och kundupplevelse”, säger Schäfer till utländska journalister från bland annat Autocar.

Schäfer har tidigare sagt till flera medier, däribland Autoexpress, att det inte finns någon mening med att sätta en elektrisk mikrobil på vägen som kan köra 150 kilometer på en laddning. För att kunderna inte ska bli irriterade behöver den nå upp till cirka 320 kilometer. Detta är ungefär vad man får i Citroëns nya Ë-C3, som finns tillgänglig från 299 900 kronor.

Den nya mikroelbilen och dess eventuella syskon från Seat och kanske Skoda kommer troligen inte ut på marknaden förrän om ytterligare tre år. Innan dess kommer VW att lansera sin första eldrivna minibil, som visades i konceptform 2023 under namnet ID.2 All. Det är troligt att VW kommer att gå ifrån ID-namnen och behålla namn som Polo och Up när de nya elmodellerna lanseras.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com