Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Renault Twingo blir en retro-elbil för cirka 20 000 Euro

År 2025 lanseras en helt ny elektrisk Renault Twingo, som designmässigt kommer att bygga på den första generationen. Men den kommer att vara toppmodern med låg förbrukning – och förhoppningsvis ett lågt pris.

TEXT Morten B. Bek
FOTO PR

Det är bättre att den kommer idag än imorgon. En charmig, finurlig och snygg liten elbil med en förbrukning på cirka 10 kWh/100 kilometer. Men när det gäller nya Twingo kommer det att dröja ungefär två år innan Renault sätter konceptbilen på de datorgenererade bilderna i produktion. Om designen är som bilderna visar kommer nya Twingo att vara värd att vänta på.

Renaultgruppens VD Luca de Meo presenterade planerna för den prisvärda elbilen vid en presskonferens för Ampere, Renaultgruppens nya varumärke för utveckling av elbilar.

Kortare utvecklingstid för nya bilar är en kärnprincip för Ampere, och det faktum att nya Twingo kommer att gå från koncept på en skärm till produktion på cirka två år är viktigt för både kostnaden och möjligheten för europeiska bilköpare att köpa prisvärda elbilar.

Tillbaka till rötterna från 1993

Renault går på retrostilen med flera av sina kommande elmodeller. Renault 4 och Renault 5, som för närvarande är under utveckling med premiär för 4:an i början av 2024, kommer att vara starkt inspirerade av de ikoniska modellerna från Renaults förflutna. Twingo tillhör inte Renaults förflutna, utan varumärkets nutid, eftersom den fortfarande tillverkas i sin tredje generation, men endast den första generationen från 1993 kan verkligen karaktäriseras som något speciellt – och framgångsrikt.

Nya Twingo är mer än milt inspirerad av 1990-talets original, som charmade sig in med en söt mikro-MPV-design, ett stort soltak och en färgglad, enkel kupé. Originalets runda, plattbottnade strålkastare, halvmåneformade dörrhandtag och MPV-look lever vidare i nya Twingo. De tre svarta rutorna vid vindrutan, som på konceptbilen används för att indikera laddningsnivån i procent, är resterna av de tre små luftintagen som den första generationen Twingo var utrustad med.

Det nya företaget Ampere kommer att producera nya Twingo i Europa, och företaget är också ansvarigt för att producera nya Scenic, Renault 4, Renault 5, ersättaren till Nissan Micra och framtida elbilar från Mitsubishi och andra.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com