Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Video: Sonys elbil Vision-S testar i Europa

Kör på allmänna vägar

  • Foto: Sony
  • Foto: Sony

Sony har visat upp sin elbil Vision-S när den är ute och testar på allmänna vägar i Europa. Med andra ord kan en lansering vara betydligt närmare än vad man hade kunnat tro.

Bytbil har tidigare skrivit om Apples planer på att bygga en elbil, och att Hyundai eventuellt skulle montera den åt Apple. Men det amerikanska företaget är inte det enda teknikföretaget som är i farten.

Det är möjligt att den japanska teknikjätten Sony är mycket närmare att lansera sin bil än vad vi hade kunnat tro. Nu har Sony har släppt en video (som du ser i spelaren ovan) på sin konceptbil Vision-S, när den kör runt på allmänna vägar i Österrike. 

Det var för ganska exakt ett år sedan som Sony visade upp sitt koncept Vision-S. Bilen har två elmotorer på 200 kW, en på vardera axel, vilket innebär fyrhjulsdrift. Den har ganska bra acceleration, enligt uppgifter är accelerationen 0-100 km/h på 4,8 sekunder, samt har en topphastighet på 239 km/h.

LÄS MER: Mercedes-Benz EQC 4×4² – en bil av ytterligheter 

Sony uppger att Vision-S använder 40 sensorer för att tillhandahålla aktiva säkerhetssystem som omger bilen, dessutom tillkommer antagligen en del halvautonoma säkerhetsfunktioner. 

Det är oklart vilken batteriteknik som kommer användas, men förvänta dig en toppmodern teknik med lång räckvidd och snabbladdning. Även Over the air-uppdateringar kommer antagligen erbjudas, liksom ett molnbaserat system för artificiell intelligens som kan anpassas till varje förare.

Sony har ett stort hinder framför sig, och det är produktionen. Enligt spekulationer från australiska Caradvice, kan österrikiska företaget Steyr hjälpa till med att producera fordonet eftersom konceptet testas i just Österrike. 

Det är ännu oklart om och när Sony officiellt planerar att lansera Vision-S, oavsett är det en häftig bil. 

LÄS ÄVEN: Renault återupplivar klassiska modeller – som elbilar

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com