Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

*Uppdaterad med video* Mercedes-AMG GT R

Som om vanliga Mercedes-AMG GT inte var nog

Mercedes-AMG skruvar upp volymen till 585 hästkrafter i nya Mercedes-AMG GT R. Chassi och kaross har fått ordentliga omarbetningar och grillen hälsar till sydamerikanska segrar.

Som en gatgodkänd version av GT3-bilen är Mercedes-AMG GT R mer orienterad åt full kurvkontroll än korvkioskkoll. Långfärdsvänligheten är påtagligt nedtonad och i stället ska R-versionen av AMG:s GT-vagn försöka visa så stora siffror som möjligt på G-mätaren. Mercedes-AMG skryter med att utvecklingsarbetet i huvudsak ägt rum på Nürburgring, även kallat det Gröna Helvetet.

Jämfört med den vanliga GT har GT R – förutom den väldigt gröna lacken – fått bredare skärmar och mer påtagliga aerodynamiska hjälpmedel. Fenor, vingar, spoilers och splitters sticker ut överallt. Grillen, den är också ny och hälsar till 1952 års Mercedes-Benz 300 SL som i händerna på Hans Klenk och Karl Kling segrade i Carrera Panamericana.

Känns grillen igen?

Känner du igen din farfar, GT R?

Med kulleder i stället för gummibussningar i hjulupphängningarna ska GT R vara lite vassare i kurvorna också. Gummi är bra på att filtrera bort vibrationer och oljud, men inte lika bra på att hålla hjulvinklarna exakta. De adaptiva stötdämparna har kompletterats med fjäderplattformar som tillåter höjdjustering. Antispinnsystemet kan justeras i nio olika lägen, allt beroende på hur stor sladdvinkel du vill ha.

Minst lika mycket kärlek har motorn fått. Med hjälp av nya turboaggregat och skarpare mappning har effekten skrämts upp 75 hästkrafter till 585 totalt. Tillsammans med lättare svänghjul lovar AMG rappare reaktioner. Utöver det har mängder av små justeringar, inifrån och ut, hittat ner i GT R.

Ännu har vi inga prisuppgifter, men räkna med att GT R kommer att vara betydligt dyrare än basmodellens grundpris 1 188 000 kronor inklusive moms.

*Uppdaterad!* Nu med video från Goodwood Festival of Speed. Hör hur det trillar handgranater ur avgasrören (om du tänker bort den fånligt pålagda musiken).

Foto: Mercedes-Benz
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com