Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-AMG GT Roadster en klassisk sportbil

Tyskarna skalar taket av monsterstark coupé

Mercedes-AMG presenterar GT Roadster och Mercedes-AMG GT C Roadster, två modeller som båda kommer att kräva klister för din peruk.

Knappt hann Mercedes-AMG presentera den synnerligen grönlackerade GT R förrän nästa karamell dyker upp i godisskålen. Möt Mercedes-AMG GT Roadster och Mercedes-AMG GT C Roadster, två takskalade varianter från Mercedes egen trimverkstad AMG i Affalterbach, strax utanför Stuttgart.

Två bilar med sufflett alltså. Modellen med C i namnet är storebror, med ännu mera mos i motorn och ännu bredare höfter – som den lånat från sitt synnerligen grönlackerade nyss nämnda syskon.

Men suffletten är den samma modellerna emellan, en eldriven trelagers textilkonstrumtion som tar elva sekunder på sig att packas upp eller ihop. Diskreta störtbågar bakom stolsryggarna står för rundslagningsskyddet. Tyg är inte lika styvt som plåt (aluminium då, i det här fallet), så Mercedes-AMG har förstärkt trösklarna med tjockare gods.

Sportbil med tygtak, ett klassiskt Mercedesrecept.

Sportbil med tygtak, ett klassiskt Mercedesrecept.

Motorn är hämtad från coupéversionen, en turboladdad V8 på fyra liter, och växellådan är den bakmonterade sjuväxlade dubbelkopplingshistorian från samma bil. Små justeringar har gjorts i programmering och utväxling för att bättre passa roadsterlivet. Klaffar i avgassystemet reglerar ljudbilden, så att den som önskar kan få sina öron att blöda.

Adaptiva stötdämpare med olika körprogram säkerställer att man kan välja olika grader av okomfort, förlåt, sportighet, och C-versionen får också fyrhjulsstyrning – bra både för högfartsstabilitet och för fickparkering. Differentialbroms finns också, mekanisk i lillebror och elektroniskt styrd i storebror.

Men inget av det där bryr du dig ju egentligen om. Allt som spelar någon roll är det där utseendet, eller hur?

Foto: Mercedes-AMG
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com