Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Trafikverket satsar 45 miljoner på snabbladdare

Elektrifieringen av transportsektorn en nyckelåtgärd för att nå klimatmålen

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Trafikverket har beslutat att ge investeringsstöd till ett värde av 45,3 miljoner kronor för att bygga nya snabbladdningsstationer i norra Sverige.

För att det ska vara möjligt att färdas med elbil i hela Sverige erbjuder nu Trafikverket investeringsstöd. Därmed kan tio aktörer bygga 39 nya snabbladdningsstationer bland annat längs E45. Totalt investeras 45,3 miljoner kronor. Förra årets beviljades stöd till 20 nya snabbladdare, fördelat på sju län. 

Trafikverket menar att om fler ska våga välja en elbil och använda den mer än som en extrabil för kortare turer krävs det en väl utbyggd laddinfrastruktur över hela landet. Även laddning för tyngre fordon, godstransporter, samt olika typer av elvägar utreds i andra sammanhang. 

LÄS MER: Klart: Här är vägsträckorna som ska byggas om – ska öka trafiksäkerheten

För tillfället finns det cirka 600 snabbladdare med minst 50 kW över hela landet. Totalt finns det över 12 000 publika laddningspunkter i hela landet, men alla är inte snabbladdare. 

Enligt beräkningar kommer det vid årets slut finnas 16 nya snabbladdningsstationer i drift. Ambitionen är att snabbladdarna ska finnas i anslutning till annan service såsom butiker och restauranger. 

Trafikverket samarbetar med transportsektorn för att få ned utsläppen och för ett fossilfritt transportsystem. Enligt klimatmålen ska utsläppen från inrikes transporter, flyget exklusive, minska med minst 70 procent till 2030, jämfört med 2010. 2045 ska Sverige nå klimatneutralitet, och där är elektrifieringen av transportsektorn en nyckelåtgärd för att nå klimatmålen. 

LÄS ÄVEN: Fyndet: Över 60 Chevroletter förvarade i ett skjul

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com