Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så minskar du risken för trafikolyckor i midsommartrafiken

Gäller att förbereda sig på rätt sätt

Större
Stäng
  • Det gäller att vara förbereda sig inför bilresorna under midsommarhelgen. Foto: Bilprovningen
    Det gäller att vara förbereda sig inför bilresorna under midsommarhelgen. Foto: Bilprovningen
  • Det gäller att vara förbereda sig inför bilresorna under midsommarhelgen. Foto: Bilprovningen

Midsommar är en av de mest trafikintensivaste helgerna på året och det finns stor risk för olyckor. Därmed är det viktigt att förbereda sig på rätt sätt. 

Snart är det midsommar och det innebär en hektisk trafikhelg. Enligt Trafikverket är torsdagen och söndagen de dagar på året som är mest trafikintensiva och därmed är risken extra stor för olyckor.

Enligt statistik från Synbesiktning 2021, ett samarbete mellan Bilprovningen, Synoptik och Sveriges största syntest av bilförare, visar att allt för många bilister ser dåligt i trafiken. Var tionde förare skulle misslyckas att ta körkort med den synskärpa de har idag. Därför är det viktigt att förbereda sin resa på bästa sätt. 

Bär solglasögon – helst med polariserade glas

Det kanske enklaste sättet att förbereda sig för bilresan är att bära solglasögon. Risken minskar att bli bländad av solljuset och att tappa sikten. Det kan även vara bra att ha polariserade glas, eftersom de tar bort reflexer från våta vägbanor som kan störa körningen. Det är även viktigt att kontrollera synen regelbundet (gärna vartannat år) så man vet att man har en tillräckligt bra syn för att köra bil.

Det är även viktigt att ta hand om vindrutorna genom att se till att inte repor, eller smuts förvärrar sikten. 

– Säkerställ att spolarvätskan är ordentligt påfylld, och att bilrutorna är rena och avtorkade även på insidan. Vid kraftigt regn försämras sikten avsevärt och det blir extra viktigt att vara utrustad med ”friska” torkarblad med gummi av bra kvalitet. Ett tips är att byta torkarbladen regelbundet, säger Per-Anders Blommefors, som är besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Kontrollera lufttryck och mönsterdjup 

Andra saker man kan göra är att kolla däckens lufttryck och mönsterdjup. Kolla trycket när däcken är kalla eftersom det ökar på varma däck. Mönsterdjupet på däcket ska vara på minst 1,6 millimeter, men minst 3 millimeter rekommenderas.

Sist, men inte minst, var en alert förare. Ta pauser och se till att vara utvilad, så att du är förberedd om det skulle uppstå farliga situationer. Det är också bra att ha med sig dryck i bilen, om man skulle bli stående i en bilkö när det är varmt ute.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com