Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så minskar du risken för trafikolyckor i midsommartrafiken

Gäller att förbereda sig på rätt sätt

Större
Stäng
  • Upphovsman: Willowpix
    Upphovsman: Willowpix
  • Upphovsman: Willowpix

Midsommar är en av de mest trafikintensivaste helgerna på året och det finns stor risk för olyckor. Därmed är det viktigt att förbereda sig på rätt sätt. 

Snart är det midsommar och det innebär en hektisk trafikhelg. Enligt Trafikverket är torsdagen och söndagen de dagar på året som är mest trafikintensivast och därmed är risken extra stor för olyckor.

Enligt statistik från synbesiktning 2020, ett samarbete mellan Bilprovningen, Synoptik och Sveriges största syntest av bilförare, visar att allt för många bilister ser dåligt i trafiken. Var tionde förare skulle misslyckas att ta körkort med den synskärpa de har idag. Därför är det viktigt att förbereda sin resa på bästa sätt. 

Det kanske enklaste sättet att förbereda sig för bilresan är att bära solglasögon. Risken minskar att bli bländad av solljuset och tappa sikten. Det kan även vara bra att även ha polariserade glas eftersom de tar bort reflexer från våta vägbanor som kan störa körningen. Det är även viktigt att kontrollera synen regelbundet (gärna varannat år) så man vet att man har en tillräckligt bra syn för att köra bil.

Det är även viktigt att ta hand om vindrutorna genom att se till att inte repor, eller smuts förvärrar sikten. 

– Säkerställ att spolarvätskan är ordentligt påfylld, och att bilrutorna är rena och avtorkade även på insidan. Vid kraftigt regn försämras sikten avsevärt och det blir extra viktigt att vara utrustad med bra vindrutetorkare som har gummi av bra kvalitet och är mjuka vid kall väderlek, säger Per-Anders Blommefors, som är besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com