Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Åtta handfasta tips inför bilsemestern

Följ vår lista så undviker du obehagliga överraskningar.

Industrisemestern är snart här och med den följer att vi sätter oss i våra bilar och åker kors och tvärs över Europa.

Så planen för semestern är att spendera den i bilen? För att inte humöret ska braka ihop halvvägs till Helsingborg behöver du säkerställa att allting står rätt till. Vi har samlat ihop de allra viktigaste sakerna man behöver tänka på inför bilsemestern.

1. Kolla bilen
Verktyget för resan ska så klart vara i så gott skick som möjligt för att kunna hålla hela vägen. Så kolla oljan och att det finns både kylarvatten och spolarvätska i behållarna. Kontrollera också att däcken är okej och att trycket i dem är det rätta. Kanske är det en bra idé att boka in en service innan ni brakar i väg.

Hur är det med mönsterdjupet?

2. Välj rätt rutt
Lägg in destinationerna i GPS:en, telefonen eller vad du nu använder för att navigera redan innan ni åker. Då kan man få ett hum om dagsetappernas tidsåtgång. Nyligen slopades roamingavgiften inom EU, så nu går det till och med att använda liveappar som Google Maps och Waze. Det finns tydligen folk som använder någonting som kallas för kartbok också. Det är som ett slags internet fast tryckt på papper och saknar liveuppdateringar.

Undvik.

3. Packa rätt saker
Bilsemestern kräver inte bara solkräm och badbrallor. Glöm inte sådant som bil och förare behöver. Utan solglasögon lär långresan bli besvärlig. En P-skiva kan visa sig vara ovärderlig. Ordentligt med vatten går åt. Mobilladdare förstås. Några verktyg. Sedan behöver du förstås pass, körkort och bilens försäkringsbevis. Många länder kräver också att man har med sig saker som varningstriangel och reflexvästar. I Frankrike behöver du dessutom en alkomätare.

Glöm inte barnen hemma heller.

4. Köp en kylbox
En kylbox med 12-voltsuttag är ovärderlig. Där stoppar du ner allt från osten, frukostkorven och barnens drickor till den där fina flaskan du köpte när ni stannade till på en vingård på vägen, så att den är sval till kvällen.

– Neej! Inte ljummen rosé igen.

5. Sysselsätt ungarna
Förlåt, jag menar förstås barnen. Glöm skärmtidsregler, vill de stirra ner i sin platta hela resan kommer det att göra underverk för baksätesfriden. Ta med serietidningar, saker man kan rita med och några väl valda leksaker i en egen väska.

Inte för att änglarna någonsin skulle vara besvärliga.

6. Ta paus
Femminutersstopp med ett par timmars mellanrum gör underverk. Skicka ut ungarna barnen i gräset och få gubben att röra lite på sig också – han blir så kinkig annars. Se till att det finns faciliteter, för det är inte alltid uppskattat om man vattnar blommorna vid vägkanten på, öh, naturligt sätt.

Jag förstår inte, vad menar du?

7. Glöm inte vignetten
I många europeiska länder krävs att man har en vignette, ett litet klistermärke, i vindrutan som visar att man betalt avgiften för att få köra på landets motorvägar. Köp det på större bensinstationer i gränsområdena, eller vid själva gränsen. Motormännen har en utförligare guide på vad som gäller i olika länder.

Nog säkrast att fixa.

8. Ta det lugnt
Att köra på Autobahn är inte som här hemma. Tempot är högt och trafiken tät. Olika länder har olika skrivna och oskrivna regler om hur man beter sig bakom ratten. Så luta dig tillbaka, observera hur andra kör och försök att ta seden dit du kommer.

– Katter borde förbjudas i trafiken.

Eller också glömmer du alltihop och bokar en flygbiljett – det kanske blir lugnare så. Lycka till, oavsett hur du väljer att göra, och trevlig semester!

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com