Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyotas reklaminslag förbjuds i Australien

Anses köra för osäkert

Större
Stäng
  • Foto: Toyota
    Foto: Toyota
  • Foto: Toyota
  • Foto: Toyota

En TV-reklam från Toyota har förbjudits i Australien på grund av att föraren bland annat anses köra för osäkert. 

Toyota har ofta god kvalitet, men har ibland setts att ha tråkiga och intetsägande bilar. Men det kan man inte beskylla den här reklamen från Toyota (finns i spelare ovan) för, som har förbjudits i Australien. För att den ska kunna visas igen, behöver de ändra annonsen om Toyota Yaris, eftersom den bröt mot annonsregler, rapporterar den australiska bilsajten CarExpert. 

Anledningen? Det har inkommit klagomål om att reklamen ”främjar fortkörning och kan påverka människor att köra i höga hastigheter, som är mycket farligt”. Enligt klagomålet hade Toyota brutit mot två delar av Federal Chamber for Automotive Industries Motor Vehicle (FCAI) annonsregler:

Att köra osäkert och bryta mot hastighetsgränserna. 

Toyotas försvar till klagomålet var att de tog dessa anklagelser på stort allvar, men att de ansåg att annonsen inte strider mot några regler eller lagar.

LÄS MER: Toyota: Vätgas är här för att stanna

En granskning av Advertising Standards Bureau fann att reklamen inte främjade för höga hastigheter, men att Yaris som sladdar ut ur garaget (snarare skjulet) utgjorde ”osäker körning”. 

Därför måste Yarisreklamen göras om innan den får sändas igen. Dock är Toyota inte den första biltillverkaren som tvingas ändra sin reklam på grund av felaktigheter. 

Ford var tvungen att klippa om sin första reklam om Ranger Raptor på grund av klagomål på ”ultrasnabba accelerationer” och även Volkswagen har åkt dit på grund av en reklam för Amarok. 

2018 lovade FCAI att de skulle se över standarderna för bilreklam efter långvariga klagomål från en trafiksäkerhetsaktivist. 

Toyota Yaris är förövrigt en av de sju kandidaterna som kan vinna titel som årets bil i Europa 2021. 

LÄS ÄVEN: Nästa generationens elbil från Toyota blir en SUV

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com