Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota tänker stanna kvar i småbilssegmentet

Toyota går emot trenden

Större
Stäng
  • Foto: Toyota
    Foto: Toyota
  • Foto: Toyota

Toyota går emot trenden att lägga ner satsningar på små bilar i Europa. Den japanska biltillverkaren tänker producera en ny modell som ska ersätta framgångsrika Aygo.

Toyota har åtagit sig att fortsätta sälja minibilar i Europa, trots att konkurrenter såsom Ford och Opel hoppar av segmentet på grund av låg lönsamhet, rapporterar Automotive News Europe. 

Anledningen till att Toyota stannar kvar är att de kommer tillverka en efterträdare till Toyota Aygo, som ska fortsätta vara Toyotas instegsmodell som man ska ha råd med. Den nya modellen kommer säljas med förbränningsmotorer, och förväntas inte erbjudas som elbilsversion, trots att konkurrenter såsom nya Fiat 500 och Renault Twingo Z.E finns som elbilar. 

Ersättaren till Aygo kommer baseras på GA-b plattformen, samma som Toyota Yaris (som vann Årets Bil i Europa) och den lilla suven Yaris Cross. Eftersom de använder den plattformen, förväntar Toyota sig att de kommer minska kostnaderna, samt årligen sälja 500 000 bilar som tillverkats på arkitekturen.

Dock är det ännu oklart när den japanska biltillverkaren ska lansera den nya modellen, eller huruvida de ska behålla namnet Aygo, eller inte. De enda detaljerna som Toyota avslöjade, var att modellen kommer lanseras efter Yaris Cross, som lanseras senare i år. 

LÄS MER: Toyotas reklaminslag förbjuds i Australien

Toyota tillverkar Aygo i en fabrik i Tjeckien, tillsammans med sina plattforms-syskon Peugeot 108 och Citroën C1. Jag förstår att ni reagerar, dock ägde Toyota fabriken tillsammans med PSA-gruppen, men sedan 1 januari i år äger Toyota hela fabriken. De två sistnämnda modellerna kommer även i fortsättningen tillverkas där, även om Peugeot och Citroën också planerar att sluta sälja fordon i minibilsegmentet i Europa. 

Det är ännu inte känt var Toyota kommer tillverka den nya modellen, eller huruvida den kommer erbjudas med någon form av hybriddrivlina, men det kan bli svårt eftersom den är så liten. 

Anledningen till att så många biltillverkare slutar producera minibilar med i Europa, eller istället elektrifierat dem, är att det är svårt att få de små bilarna med förbränningsmotorer lönsamma, och med en förbränningsmotor så ökar det genomsnittliga utsläppet av koldioxid, vilket i sin tur kan få konsekvenser eftersom kraven blir allt hårdare på att minska utsläppen.

Bland annat ska Ford sluta producera Ford Ka, och Opel gör likadant med Karl och Adam. Renault har i sin tur elektrifierat Renault Twingo. 

LÄS ÄVEN: Toyota: Vätgas är här för att stanna

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com