Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota GR Supra tillbaka med manuell låda

Erbjuds numera med manuell låda

Toyota GR Supra har uppdaterats och erbjuder numera även en manuell låda för sportbilsentusiaster som vill växla själv.

2019 lanserades nya Toyota Supra, tillsammans med högprestandaversionen GR Supra.

Sedan dess har även GR Yaris och GR86 lanserats. Först hade GR Supra en tre-liters sexcylindrig motor på 340 hästkrafter och en åttastegrad automatlåda som standard. Nu kommer en ny version med bland annat en ny växellåda.

Toyota GR Supra har nu en intelligent manuell växellåda (iMT) som ska vara utvecklad för att glädja föraren som vill få till perfekt tajmade växlingar. Lådan har utvecklats utifrån ett existerande växellådshus med vidareutvecklade drivaxlar och drevsatser. Den har även fått en lägre vikt. Även kopplingen är nyutvecklad och har en större diameter samt förstärkt membranfjäder.

iMT ska optimera motorns moment  

iMT, Intelligent manuell transmission, innebär en ny mjukvara som ska prioritera sportiga egenskaper. När föraren växlar upp, ska motorns moment optimeras i det ögonblick då kopplingen greppar eller släpper, medan vid nedväxling ska mjukvaran vara justerad för att bibehålla prestanda. iMT är alltid aktiverad när bilen startas, men kan stängas av. Även slutväxel har kortats från 3.15 till 3.46 för att få en sportigare respons och utväxling, men även undvika ryckighet vid start och acceleration.

Även fjädringen på GR Supra har justerats. Den har blivit styvare, fått vulkaniserade gummibussningar för krängningshämmarna och finjusterade stötdämpare, samt en finjusterad servostyrning.

Invändigt har mittkonsolen och reglagen gjorts om. Och kanske inte så oväntat, har en växelspak lagts till. Även bromsarna och antispinnsystemet har anpassat för den manuella växellådan, plus att en ny hårnålsfunktion har lagts till. Den ska ge större frihet och belöning genom tighta kurvor i uppförsbackar.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com