Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW M skrotar INTE manuella växellådor

Är för populär

Större
Stäng
  • Varannan BMW M2 som säljs har en manuell låda. Foto: BMW
    Varannan BMW M2 som säljs har en manuell låda. Foto: BMW
  • Varannan BMW M2 som säljs har en manuell låda. Foto: BMW

Trenden går mot fler automatiska växellådor i bilar på grund av enklare mekanik och lägre produktionskostnad. Men BMW M går mot strömmen, och behåller manuella lådor. De är helt enkelt för populära.

För ett par veckor sedan bekräftade BMW:s prestandaavdelning att den nya generationen av BMW M2, som lanseras om ett par månader, kommer bli den sista modellen som kommer ha en renodlad förbränningsmotor. Med andra ord den sista icke-hybriden. Dock kommer de behålla manuella växellådor, rapporterar brittiska Autocar.

Frank van Meel

Frank van Meel, vd för BMW M. Foto: BMW

Varannan BMW M2 som säljs har manuell växellåda

Redan idag har exempelvis Mercedes AMG skrotat den manuella växellådan med argumentet att en automatisk växellåda är enklare och har en lägre produktionskostnad. Det finns uppgifter om att även konkurrenten Volkswagen kommer fasa ut de manuella växellådorna till nästa år på grund av ökade kostnader, minskad efterfrågan, men även övergången till elbilar. Dock går BMW emot trenden eftersom den tyska biltillverkaren har avslöjat att 50 procent av antalet BMW M2 som säljs har en manuell låda.

– Från en teknisk synvinkel finns det få anledningar att rädda den manuella växellådan. Den är tyngre, långsammare, och bränsleförbrukningen är sämre än alternativet. Men kunderna och fansen älskar verkligen den manuella växellådan. Den ger en koppling som visar att de kan tämja odjuret, och det är poängen. ”Vi vill behålla den”, säger Frank van Meel, vd för BMW M, till Autocar.

Senare i år kommer nästa generation av BMW M2. Foto: BMW

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com